Vesti

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ održala koncert posvećen Danici Tomković“ (1939-2017)

7 oktobar 2017

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, u znak sećanja i poštovanja na gospođu Danicu Tomković (1939-2017), dugogodišnjeg umetničkog direktora tog orkestra, održala je 7. oktobra na Velikoj sceni koncert pod nazivom „S ljubavlju našoj tetka Danki“.

Koncert u prepunoj sali, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, otvoren je Mokranjčevom „Heruvimskom pesmom” za koju je gospođa Tomković uradila aranžman za gudački orkestar, a potom se prisutnima obratio upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Nakon što je pročitao njenu izuzetno bogatu i sadržajnu biografiju, Savić je, između ostalog, istakao da je Danica Tomković ostala verna pozorištu kroz čitav svoj predani i posvećeni radni vek koji je trajao pune tri i po decenije.   

„U istoriji Narodnog pozorišta tetka Danka će biti upamćena kao jedna od onih ljudi koji su svojim visokim profesionalizmom, radom, trudom i primernim odnosom prema poslu, ostavili dubok i neizbrisiv trag“, kazao je Savić koji je svirao kontrabas u prvom sastavu orkestra tadašnje Omladinske filharmonije. .

Savić je, tokom svog prvog upravničkog mandata, od 2005. do 2007. godine, prihvatio Dankinu molbu i dozvolio Filharmoniji mladih da u Narodnom pozorištu imaju stalni prostor za probe koji koriste i danas. 

U okviru programa izvedene su kompozicije koje su Danki bile posebno drage - „Pa-de-de“ i „Valcer cveća“ iz čuvenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog „Krcko Oraščić“, „Vokaliza“ Sergeja Rahmanjinova, Adađo Frigije i Spartaka iz „Spartaka" Arama Hačaturjana i jedan od najlepših simfonijskih stavova – „Adađo“, iz Pete simfonija Gustafa Malera.

U pauzama izvođenja muzičkih numera, emitovani su specijalni video materijali sa Dankinim govorima i slikama iz 40-togodišnje istorije Filharmonije mladih.

Na kraju koncerta, nakon što je umetnike nagradila višeminutnim burnim aplauzima i uzvicima „bravo“, publici se zahvalio maestro Pavlović i pozvao ih da na bis, još jednom, uz šaljivu opasku kako se nada da se „zbog toga tetka Danka neće naljutiti“, uživaju u kompoziciji „Valcer cveća“.

Ovim nastupom, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, jedina omladinska filharmonija koja radi u Beogradu, započela je ciklus koncerata kojima će obeležiti 40 godina neprekidnog postojanja i rada.

Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.
Tokom dosadašnje istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja.

Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu.
Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija.
Maestro Đorđe Pavlović je osmi dirigent od osnivanja orkestra.

Danica Tomković je preminula 11. aprila ove godine u Beogradu u 78. godini.
U Narodnom pozorištu u Beogradu, bila je zaposlena u periodu od 1959. do 1994. godine. Počela je kao član Hora, a potom je godinama sa velikim uspehom radila kao umetnički savetnik Opere i Baleta Narodnog pozorišta.
U sektoru marketinga, takođe, sa izuzetnim rezultatima u radu, više od decenije obavljala je poslove menadžera za odnose sa javnošću.

Od 1962. do 1989. u operskim predstavama Narodnog pozorišta tumačila je 35 različitih uloga drugog i trećeg faha.
Muzikološko znanje stekla je od prof. Muzičke akademije Petra Bingulca, Nikole Hercigonje… a u Narodnom pozorištu uz Branka Dragutinovića, Oskara Danona, Dragana Lisca...
Završila je dva odseka pevanja u srednjoj muzičkoj školi "Stanković". Na FMU studirala muzikologiju i pevanje i stekla status magistra 1969. godine.

Najkvalitetniju kvalifikaciju rada sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“, prema sopstvenom priznanju, dobila je od nekadašnjeg direktora Opere Narodnog pozorišta Jovana Šajnovića u filmu povodom 30 godina rada Filharmonije mladih, emitovanom više puta na Radio televiziji Srbije.
Funkciju umetničkog direktora Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ obavljala je punih 36 godina - od 1981. do smrti.

Dobitnik je Zlatnog Beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednice Srbije.
Kremirana je 20. aprila na Novom groblju u Beogradu.
M.B.