Vesti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila Narodno pozorište u Beogradu

22 januar 2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je u utorak 22. januara Narodno pozorište u Beogradu i tom prilikom, u društvu upravnice Ivane Vujić, obišla zgradu i sagledala uslove u kojima rade umetnici i ostali zaposleni.

Obraćajući se brojnim predstavnicima medija, gospođa Vujić je kazala da je beskrajno srećna što je prvi put jedan republički premijer, odnosno premijerka obišla ovu Kuću od nivoa „minus dva do vrha“, a sve u želji da se zaposlenima u Narodnom pozorištu omogući bolji, efikasniji i radosniji rad.

„Kada se radi o umetnosti, vi morate biti i radosni i imati ljubavi. Ja sam zahvalna za ovaj ukaz ljubavi, za ovu ruku koja nam je pružena i smatram da je ovo veoma važan momenat. Institucije kulture treba da sarađuju i budu stalno u kontaktu sa Vladom Republike Srbije, i naravno, Ministarstvom kulture. Na taj način ćemo, sigurna sam, ostvarivati više i bolje ciljeve. Mnogo nam znači što je gospođa Ana Brnabić danas sa nama. Ovo je prvi put da je jedan premijer obišao sve ’bolne tačke’ u ovom pozorištu, koje su vrlo često bile zaboravljene“, podsetila je Ivana Vujić. 

Premijerka je kazala da je došla u Narodno pozorište kako bi se na licu mesta uverila kakvi su uslovi za rad u toj, kako ju je nazvala, jednoj od najvažnijih institucija kulture u našoj zemlji.

„Moj posao je da se bavim problemima i da ih rešavam, kako bi svima nama, u svim aspektima života sutra bilo bolje, nego što je danas. Ja verujem u promene, a ova zgrada prekoputa (Narodni muzej) je jedan od velikih dokaza da su promene u kulturi moguće“, kazala je Ana Brnabić i istakla da je neophodno da se uloži još dosta novca u Narodno pozorište kako bi uslovi rada bili „u skladu sa tim šta ova institucija kulture jeste“.

Brnabić je obećala da će republička Vlada raditi na tome u narednom periodu i ukazala da je kultura, uz ekonomiju, „neophodan element ukoliko želite da imate modernu i jaku državu“.

"Moj lični prioritet, kao i moje Vlade, su, pre svega, kultura i obrazovanje, i zato sam danas ovde. Nisam ovde došla u kontrolu ili inspekciju, već sam došla da pružim podršku Ivani, celom njenom timu i svim ljudima koji rade u Narodnom pozorištu. Ja se neću mešati u umetnički aspekat ove Kuće zato što nemam dovoljna znanja o tome, ali mi je kao predsednici Vlade veoma važno da ljudi koji rade ovde imaju sve najbolje uslove za rad“, kazala je premijerka.

Kao neke od prioriteta, navela je da je neophodno promeniti opremu koja je stara i više od 30 godina, poput mašina za veš, i rešavanje problema prokišnjavanja i vlage u fundusima, garderobama i probnim salama.

„Takođe, sa savetom Kreativne industrije, već neko vreme radimo na rešavanju problema koji imaju baletski umetnici sa odlaskom u penziju i smenom generacija i ja se nadam da ćemo to rešiti u narednim nedeljama. To je problem koji svi znaju već decenijama, ali nije do sada rešen“, podsetila je Brnabić. 

Ona je dodala da je prvi put, u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, izdvojeno 20 miliona evra za infrastrukturu isključivo u oblasti kulture i istakla da je njena ideja da se iz tih sredstava pomogne i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na novinarsko pitanje koliki je budžet Narodnog pozorišta u ovoj kalendarskoj godini, Ivana Vujić je kazala da on iznosi 978 miliona dinara.

„U to su uračunate plate za 648 zaposlenih, plus plate za honorarne saradnike, dok je za programe odvojeno 104 miliona dinara. Ono što je novo, jeste da se preko nekih evropskih fondova trudimo da dođemo do podrške čija bi sredstva bila usmerena ka poboljšanju svetlosnog parka, grejanja i ventilacije u pozorištu“, kazala je upravnica Narodnog pozorišta.
 
Kada je reč o programskim aktivnostima na međunarodnom planu, navela je da Narodno pozorište, u saradnji sa resornim ministarstvom i različitim evropskim i svetskim partnerima, radi na velikom broju inostranih gostovanja, a očekuju se i gostovanja raznih dirigenata, reditelja, solo pevača, baletskih igrača u predstavama nacionalnog teatra.

Upravnica je kazala da je Narodno pozorište, u saradnji sa grupom mladih doktoranata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, započelo projekat „Mladi eksperti“ čiji je zadatak bavljenje srednjoškolcima i njihovim upoznavanjem sa Dramom, Baletom, Operom i svim pozorišnim žanrovima. 

„Radićemo na tome da edukujemo našu publiku. Nama je potrebna publika koja misli, a ne sam ona koja aplaudira. Želimo publiku koja duboko razmišlja, koja će biti naš partner u radu. Ona i jeste naš glavni partner, jer predstave nema bez te proširene energije između izvođača i onoga koji posmatra ono što se dešava na sceni“, rekla je Ivana Vujić.

Kada je reč o premijernim predstavama, kazala je da sva tri ansambla trenutno spremaju nove naslove.

„Uveliko smo u probama opere ’Koštana’, u režiji Juga Radivojevića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović. Bora Stanković je veoma inspirativan i uzbudljiv autor. Muzika iz ’Koštane’ može da postane svetski brend, naročito delovi koji se zovu čočeci. Paraleno sa tim, počinjemo probe Borine drame ’Nečista krv’, u režiji Milana Neškovića. Balet već izvesno vreme punom parom radi na ’Labudovom jezeru’, u kostimima i scenografiji Renata Balestre, i koreografiji Konstantina Kostjukova“, istakla je Ivana Vujić.  

Dodala je da je Narodno pozorište u pregovorima sa Radio televizijom Srbije da se obnove, kako je kazala, stari dobri ugovori u vezi sa snimanjem dramskih, operskih i baletskih predstava nacionalnog teatra.

„Želja nam je da se ta saradnja unapredi, a takođe, imamo želju da ovde napravimo i jednu radnju u kojoj bi se prodavala dvd izdanja nekih naših predstava. Planiramo da napravimo i onlajn-šop putem kojeg bi mogli da se nabavljaju divni artefakti koje će mladi dizajneri raditi inspirisani Narodnim pozorištem“, najavila je Ivana Vujić.
M.B.