Vesti

PREDSEDNICA UDRUŽENjA KOMPOZITORA SRBIJE IVANA TRIŠIĆ UPUTILA PISMO ZAHVALNOSTI V.D. UPRAVNIKU NARODNOG POZORIŠTA DEJANU SAVIĆU

15 oktobar 2015

Predsednica Udruženja kompozitora Srbije Ivana Trišić uputila je u četvrtak 15. oktobra pismo zahvalnosti v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejanu Saviću zbog nesebičnog doprinosa u organizaciji muzičko-scenskog projekta “Kaleidoskop” koji je pijanistkinja Nada Kolundžija nedavno izvela na Sceni “Raša Plaović”.
- Zahvaljujem se Dejanu Saviću, kao upravniku Narodnog pozorišta, koji nam je svesrdno omogućio prostor u trajanju od dva dana, koliko je bilo potrebno da se ovaj projekat uvežba za scensko izvođenje. Bez dodatne ogromne probe koja je prethodila premijeri, ovaj minuciozan projekat ne bi mogao da teče glatko, bez i jedne omaške, kao divna celina kaleidoskopskih sličica – navela je, između ostalog, Ivana Trišić.
- Kompletna ekipa tonaca, majstora svetla, garderobera i arhivara u potpunosti se posvetila ovom projektu,, izlazeći u susret svakom i najsitnijem zahtevu reditelja i izvođača. Pokazali su se kao dragoceni saradnici koji su dali sve od sebe da “Kaleidoskop” Nade Kolundžije postane jedan od vrhunskih događaja našeg festivala – navodi se u pismu.
Muzičko-scenski projekat “Kaleidoskop”, u organizaciji Udruženja kompozitora Srbije, izveden je 24. septembra u okviru 24. Međunarodne tribune kompozitora.
U ovom projektu, kompozicije jedanaestoro kompozitora koncipirane su kao celina sa dodatnom muzičkom dramaturgijom za koju je Nada Kolundžija izbrala kratke odlomke dela savremenih kompozitora (Meredit Monk, Filipa Glasa, Erika Satija, Konlona Nenkarova).
Tako se stiglo do celine sastavljene od dela i delića koji se pretapaju i kotrljaju, kao što to čine i sličice u kaleidoskopu, dok je sama scena sa izvođačima, klavirom, klavirima igračkama, klovnom, tereminom, lutkama i muzičkim kutijama kao i snimcima koje je publika slušala putem ozvučenja i projekcijama video radova, postala jedna velika imaginarna muzička kutija.
M.B.