Vesti

PORODICA VLADIMIRA ZAGORODNjUKA POSETILA 14. AVGUSTA NARODNO POZORIŠTE

14 avgust 2012

Porodica nekadašnjeg dugogodišnjeg scenografa i kostimografa Narodnog pozorišta u Beogradu Vladimira Zagorodnjuka posetila je u utorak 14. avgusta Nacionalni teatar.

U ime Kuće, dobrodošlicu su im poželeli upravnik Božidar Đurović i producent Milorad Jovanović koji su ih tokom obilaska zgrade i Muzeja upoznali sa istorijatom Narodnog pozorišta.
Tom prilikom, Đurović je podsetio da su pored Zagorodnjuka, i drugi ruski scenografi i kostimografi ostavili značajan trag u istoriji srpskog teatra i Narodnog pozorišta.
Članovi porodice ovog uglednog umetnika, koji žive i rade u Americi, srdačno su se zahvalili na gostoprimstvu i jednoglasno ocenili da su ovom posetom, kako su naglasili, dobili i više nego što su očekivali.
Oni su najavili da će uskoro uručiti donaciju za Muzej Narodnog pozorišta.
Zagorodnjuk je rođen 31. maja 1889. godine u crnomorskoj luci Odesa, gde je 1907. godine završio Realnu gimnaziju, a dve godine kasnije i Umetničku školu. Od 1910. do 1913. godine studirao je slikarstvo i vajarstvo u Školi lepih umetnosti u Parizu, nakon čega se vratio u zavičaj. Građanski rat i Oktobarska revolucija naterali su oko dva miliona Rusa da napuste svoju domovinu, a među 70-ak hiljada onih koji su se obreli u novostvorenoj jugoslovenskoj kraljevini, bio je i tridesetjednogodišnji Vladimir. U početku je radio kao nastavnik crtanja u ruskoj školi u Pančevu, a već od 1921. godine otpočeo je službu scenografa i kostimografa u beogradskom Narodnom pozorištu, gde se oko Jovana Bijelića okupilo nekoliko vrhunskih umetnika ruske škole dekorativnog slikarstva.
Zagorodnjuk je do Drugog svetskog rata postao scenograf velikih predstava, pre svega, opera, a i nakon rata imao je i izuzetnu ulogu u obnavljanju Narodnog pozorišta.
U međuvremenu, od 1927. godine, otvorio je sopstveni atelje i dodatno se posvetio skulptorskim radovima, dekorisanju javnih objekata i izradi spomenika u Beogradu, Valjevu, Oplencu, Belju...
Umro je 1976. godine u Sidneju, gde je i sahranjen.
M.B.