Vesti

DRŽAVNA SEKRETARKA SNEŽANA STOJANOVIĆ PLAVŠIĆ POSETILA NARODNO POZORIŠTE

27 maj 2011

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Republike Srbije Snežana Stojanović Plavšić posetila je u petak 27. maja Narodno pozorište i tom prilikom, u razgovoru sa upravnikom Božidarom Đurovićem, upoznala se sa trenutnom situacijom vezanom za radove koji se obavljaju u okviri planirane četvorogodišnje fazne rekonstrukcije ove značajne kulturne institucije.

U ime Kuće, Đurović se gospođi Stojanović Plavšić i Ministarstvu kulture zahvalio na dosadašnoj saradnji koja je, kako je istakao, bila odlična i izrazio nadu da će takva biti i ubuduće, a sve u interesu Nacionalnog teatra i publike.
On je predočio da će u sredu 1. juna biti završeni svi radovi na revitalizaciji sistema za hlađenje i klimatizaciju koji su počeli 10. aprila.
Kao centralnu investiciju u ovoj godini, Đurović je najavio adaptaciju Scene “Raša Plaović” koja bi trebalo da počne tokom leta, a planirano je da radovi budu završeni do početka nove pozorišne sezone.
- Za taj posao, od ministarstva smo dobili određena finansijska sredstava. Međutim, ako bi želeli da tu scenu završimo sa, možda, malo većim apetitima nego što su bili predviđeni, prema predlogu projektanta gospodina Drinjakovića koji je to uradio donatorski, onda ta sredstva neće biti dovoljna. U svakom slučaju, zahvaljujemo se Ministarstvu kulture na podršci, a mi ćemo naći ono rešenje koje je najoptimalnije, kako za njih, tako i za upravu Narodnog pozorišta – rekao je Đurović i dodao da Kuća veliku zahvalnost duguje i Saobraćajnom institutu "CIP".
Stojanović Plavšić je, takođe, izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom napomenuvši da “smo uvek uspevali da postignemo dogovor oko svih potreba, kao i oko rešavanja onih problema koji postoje”.
- Naravno, mi smo uvek tu da pomognemo, ne samo u finansijskom smislu, nego i na druge načine. Ovako velika kuća mora nekad da ima i probleme, ali ja, kao i svi u ministarstvu, verujem da njih uvek nadilazi kvalitet produkcije – primetila je državna sekretarka.
Ona je kazala da je veoma zadovoljna što će u narednih nekoliko dana biti završeni radovi na klimatizaciji zgrade istakavši da je to “jako važno za zaposlene koji ovde teško i naporno rade, ali i za gledaoce”.
Gospođa Stojanović Plavšić je posebno pohvalila napore aktuelnog rukovodstva Narodnog pozorišta na istrajnosti da deo gledališta bude prilagođen potrebama osoba koje imaju teškoće sa sluhom i vidom.
- To je veoma važna stvar, jer Narodno pozorište, kao nacionalna institucija, mora da bude dostupno svim građanima Srbije. Ovo je nešto što je, zaista, za veliku pohvalu – rekla je ona.
Ocenivši plan obnove Scene “Raša Plaović” kao “veliku investiciju”, državna sekretarka u Ministarstvu kulture je izrazila očekivanje da “ćemo svi zajedno smoći snage da ta scena ovog leta zablista u punom sjaju, jer, ona to zaista zaslužuje”.
Po završetku adaptacije, scena bi trebalo da ima 288 sedišta, a planirano je da bude otvorena 12. septembra premijernim izvođenjem drame Fjodora Mihajloviča Dostojevskog “Zli dusi”.
M.B.