Vesti

DELEGACIJA IZ JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE POSETILA NARODNO POZORIŠTE

26 septembar 2011

Delegacija iz Južnoafričke Republike predvođena Ministrom kulture, sporta i rekreacije provincije Free State Dan Andrew Mokhuwe Kgothule-om, predstavnikom tog ministarstva Mr. Raseng Konstable Selebedi-om, kao i njihovim saradnicima iz neprofitne organizacije za promociju afričke kulture “Africa Village”, Vladimirom Miloševićem i Marijom Dimitrijević, posetila je u petak 23. septembra Narodno pozorište.

Tom prilikom održan je i sastanak sa rukovodstvom Nacionalnog teatra na čelu sa upravnikom Božidarom Đurovićem koji je goste upoznao sa organizacionom i programskom šemom Kuće. Posle sastanka, koji je za cilj imao razmenu iskustva u upravljanju kulturnim institucijama kao i dogovaranje buduće kulturne saradnje, delegacija iz Južnoafričke Republike posetila je Muzej Narodnog pozorišta. Kustoskinja i autorka „Prve postavke“ Zorica Janković, upoznala ih je sa bogatom istorijom Nacionalnog teatra, kao i s radom i aktivnostima Muzeja otvorenog 22. novembra prošle godine, za 142. rođendan Narodnog pozorišta.
Kgothule boravi u Beogradu kao gost ekskluzivne izložbe savremene južnoafričke umetnosti “South Africa Meeting Point” koja je, posredstvom organizacije “Africa Village”, organizovana u Muzeju Afričke umetnosti u Beogradu.
Postavka sa delima najeminentnijih južnoafričkih umetnika današnjice, po prvi put je prikazana u ovom delu svetu.
M.B.