Vesti

PRVA BALERINA SVETA SVETLANA ZAHAROVA POSETILA 3. DECEMBRA NARODNO POZORIŠTE

4 decembar 2011

Najveća balerina današnjice, prvakinja Boljšoj teatra i jedina primabalerina – asoluta u svetu, Svetlana Zaharova, posetila je u subotu 3. decembra Narodno pozorište u Beogradu.

Tom prilikom, upravnik Božidar Đurović uručio je Pečat Narodnog pozorišta slavnoj ruskoj umetnici koja je u toku večeri nastupila na gala događaju u Velikoj dvorani Centra Sava, a sa njom na sceni, pojavili su se i mnogobrojni svetski poznati baletski igrači iz Boljšoj teatra, Marinskog teatra, milanske Skale, Baleta iz Hamburga, te iz Narodnog pozorišta.
Đurović je Zaharovoj čestitao na izvanrednom nastupu i zahvalio joj na inicijativi, izrečenoj dan ranije na konferenciji za novinare, da želi da sarađuje sa Narodnim pozorištem.
- Uz Pečat Narodnog pozorišta, stoji i natpis: “Ovo pozorište je Vaš dom”. Želim da ovu Kuću od sada zaista doživljavate kao svoj dom. Iskreno se nadam da ćete uskoro zaigrati u našem pozorištu, možda, u “Bajaderi” Gabrijele Komleve ili u nekoj od predstava sa aktuelnog repertoara – rekao je Đurović.
Zaharova se zahvalila na priznanju istakavši da je veoma počastvovana i uzbuđena. Ona je obećala da postoje velike šanse da tokom 2012. godine nastupi u nekom baletu iz produkcije Narodnog pozorišta. Slavna umetnica je pohvalila članice baletskog ansambla Nacionalnog teatra koje su sa njom nastupile u Centru “Sava” ocenivši da su “ukrasile taj događaj”.     
Zaharova je rođena u Lucku, u Ukrajini, 10. juna 1979. godine.
Plesom počinje da se bavi u šestoj godini, kada ju je majka upisala u lokalni studio, gde se igrao folklor.
U desetoj godini primljena je u Kijevski  koreografski institut gde započinje da uči klasični balet. Iako je tokom prve godine imala prekid, jer je zbog službovanja svog oca koji je vojno lice porodica odlazila iz Kijeva, polaže prvu godinu i nastavlja školovanje.
Na baletskom takmičenju u Sankt Peterburgu osvaja drugo mesto i dobija ponudu da nastavi školovanje u Vaganovoj akademiji, koja je i bila organizator smotre. Ponudu prihvata, i već kao učenica dobija solističku ulogu u Marinskom teatru.
Karijeru započinje još kao učenica, solstičkom deonicom Kraljice Drijada u baletu “Don Kihot”.
U narednom periodu osvaja gotovo kompletan prvi fah uloga klasičnog baleta. Matična kuća je uvrštava u podele i na gostovanjima, u mnogim krajevima sveta.
U maju 2003. godine, na poziv Vladimira Vasiljeva, prelazi u Boljšoj teatar. Publici se u svojoj novoj kompaniji prvo predstavila ulogom Žizele.
U sezoni 2008/2009. Milanska skala, gde nastupa kao stalna gošća, dodelila joj je zvanje primabalerine asolute. Trenutno je jedina aktivna balerina koja nosi ovo zvanje, najviše u baletu.
M.B.