Vesti

NAJVEĆA ZVEZDA SVETSKOG BALETA SVETLANA ZAHAROVA 8. DECEMBRA GOSTUJE U "ŽIZELI"

31 oktobar 2012

Najveća balerina današnjice, prvakinja Boljšoj teatra i jedina primabalerina – asoluta u svetu, Svetlana Zaharova gostovaće 8. decembra u baletskoj predstavi Narodnog pozorišta „Žizela“ koja će biti izvedena na sceni Velike dvorane Centra "Sava".

Slavna umetnica, koja svojim raskošnim baletskim umećem, facinantnom, virtuoznom, gracioznom, lakom i, kako neki tvrde, gotovo bestelesnom igrom, očarava publiku širom sveta nastupiće u naslovnoj roli, a njen partner, u ulozi Princa Alberta, biće prvak baleta Boljšoj teatra, Ruslan Skvorcov.  Dirigentska palica poverena je jednom od vodećih dirigenata Boljšoj teatra Pavelu Kliničevu.
Ulaѕnice po ceni od 1700, 2200, 2700 i 3200 dinara mogu da se nabave na blagajni Centra "Sava" (telefon:220 60 60).
Zaharova je rođena u Lucku, u Ukrajini, 10. juna 1979. godine.
Plesom počinje da se bavi u šestoj godini, kada ju je majka upisala u lokalni studio, gde se igrao folklor. U desetoj godini primljena je u Kijevski koreografski institut gde započinje da uči klasični balet. Iako je tokom prve godine imala prekid, jer je zbog službovanja svog oca koji je vojno lice porodica odlazila iz Kijeva, polaže prvu godinu i nastavlja školovanje.Na baletskom takmičenju u Sankt Peterburgu osvaja drugo mesto i dobija ponudu da nastavi školovanje u Vaganovoj akademiji, koja je i bila organizator smotre. Ponudu prihvata, i već kao učenica dobija solističku ulogu u Marinskom teatru.
Karijeru započinje još kao učenica, solstičkom deonicom Kraljice Drijada u baletu “Don Kihot”. U narednom periodu osvaja gotovo kompletan prvi fah uloga klasičnog baleta. Matična kuća je uvrštava u podele i na gostovanjima, u mnogim krajevima sveta.
U maju 2003. godine, na poziv Vladimira Vasiljeva, prelazi u Boljšoj teatar. Publici se u svojoj novoj kompaniji prvo predstavila upravo ulogom Žizele.
U sezoni 2008/2009. Milanska skala, gde nastupa kao stalna gošća, dodelila joj je zvanje primabalerine asolute. Trenutno je jedina aktivna balerina koja nosi ovo zvanje, najviše u baletu.
"Žizela", na muziku Adolfa Adama, po libretu Gotijea i Sen-Žorža, prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu 1926. godine. Predstava je obnavljana više puta, a poslednju obnovu uradila je Katarina Obradović 27. juna 1991. godine (više o predstavi pročitajte OVDE)
M.B.

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 6. DECEMBRA U MINISTARSTVU KULTURE I INFORMACIJA

Najveća balerina današnjice Svetlana Zaharova, koja će nastupiti 8. decembra u "Sava centru" u baletu ''Žizela'' sa baletskim ansamblom i orkestrom Narodnog pozorišta iz Beograda, kazala je da je veoma zahvalna Ministarsvu kulture Srbije i svima koji su pomogli da se ovo gostovanje realizuje.
Na konferenciji za novinare održanoj 6. decembra u Ministarstvu kulture, slavna ruska umetnica je istakla da je ovo njeno četvrto gostovanje u Beogradu.
- Radujem se što ponovo vidim draga lica. Osećam i nadam se da svaki moj dolazak u Srbiju i Beograd ostavlja trag, čini mi se da ima sve više poklonika baletske umetnosti - rekla je ona
Zaharova je podsetila da su je pre nekoliko godina prvi put pozvali iz SC-a.
- Igrala sam odlomke iz tradicionalnih i modernih baleta, u ogromnoj sali. Bila je to neka vrsta eksperimenta, po mom mišljenju uspelog - izjavila je ona i dodala da je zatim gostovala sa "Karmen svitom" i sa kolažnim programom "Zaharova i prijatelji".
Na pitanje o utiscima o Beogradu odgovorila je da ga do sada praktično nije videla, jer je vreme provodila na probama i predstavama, ali se nada da će sutra imati više vremena da ga obiđe.
Za Žizelu koju će prikazati u subotu rekla je da se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih pet-šest verzija u kojima je igrala tu rolu.
- To su bile slične postavke, osim u detaljima. Večeras ćemo moj kolega Ruslan Skvorcov i ja imati probu sa ansamblom Narodnog pozorišta i uskladiti šta treba. Mi smo spremni da se prilagodimo - rekla je ona.
Inače, Žizela je bila njena prva velika uloga, u Marijinskom teatru, kada je imala samo 17 godina.
- Tada mi se činilo da je normalno da je igram tako mlada, ali sa vremenom sam stekla iskustvo - i životno i igračko. Čini mi se da više razumem i da je sve bolje i zanimljivije igram - izjavila je Zaharova.
Na pitanje koliko je ta uloga zahtevna odgovorila je da ne voli da priča o teškoćama niti da se žali na bolove.
- Naravno da su svaka proba i svaki izlazak na scenu teški, ali publika ne treba da zna za to, njoj sve treba da izgleda lako. Znam da ljudi vole da zavire iza kulisa, ali ja se trudim da to sakrijem - naglasila je ona.
Iz Beograda Zaharova se vraća u Moskvu, na "Labudovo jezero" u Boljšom teatru, a krajem meseca gostovaće u Grand operi u Parizu u baletu "Don Kihot".
Mladi prvak Boljšog teatra i velika zvezda ruskog baleta Skvorcov izjavio je da jako voli da igra sa Zaharovom, jer je ona veliki profesionalac i veliki umetnik.
- Na probama sarađujemo, a na sceni proživljavamo uloge. Kao umetnici pokreta ne volimo mnogo da govorimo. Mi igramo. Dođite i gledajte nas - poručio je Skvorcov.
Ministar kulture Bratislav Petković istakao je da je za nas čast i zadovoljstvo dolazak jedne od najznačajnijih umetnica našeg vremena.
- Prethodna tri gostovanja Zaharove naišla su na zaista topao prijem. Sigurni smo da će i ovoga puta biti tako - rekao je on i podsetio da je Ministarstvo kulture finansijski podržalo i dosadašnje nastupe ruskih umetnika kako bi ti vrhunski dometi bili dostupni našim gledaocima.
Petković je pomenuo tradicionalnu naklonjenost srpske publike ruskom baletu, jer su ruski igrači i doneli tu umetnost kod nas posle Oktobarske revolucije i Prvog svetskog rata.
Predstavnik SC-a Milan Lazović izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrom saradnjom sa Ministarstvom kulture i Narodnim pozorištem.
- Očekujemo da ovaj program bude 'umetnički događaj sezone', kako smo ga i nazvali u najavi. SC obeležava 35 godina rada, a interesantno je da je i otvoren baletom 'Žizela' - rekao je on.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić obavestio je novinare da je u toku dana počelo uklanjanje krša sa velike scene tog teatra, posle požara, i da će u toku idiuće nedelje najverovatnije početi predstave, bar u prednjem delu scene.
- Međutim, ovaj događaj - nastup našeg baletskog ansambla i ruskih umetnika jeste ono što će obeležiti sezonu, bez obira na poteškoće - istakao je on.
- Ponosni smo na ovu koreografiju 'Žizele', koja je na našem repertoaru već 65 godina - rekao je Savić, dodajući da Narodno pozorište ima i protokol o saradnji sa Boljšoj teatrom.