Vesti

PRVACI BALETA BOLjŠOJ TEATRA SVETLANA ZAHAROVA, MIHAIL LOBUHIN I ANA TIHOMIROVA GOSTOVALI U„BAJADERI“

26 oktobar 2015

Prvaci Baleta Boljšoj teatra iz Moskve Svetlana Zaharova, Mihail Lobuhin i Ana Tihomirova gostovali su 26. oktobra u „Bajaderi“ koja je izvedena u Velikoj dvorani Sava centra, u okviru 47. BEMUS-a.
U ovom baletskom spektaklu na muziku Ludviga Minkusa, u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, najveća balerina sveta, jedina aktivna prima ballerina assoluta današnjice, Svetlana Zaharova, nastupila je u prepunoj sali u ulozi glavne junakinje, indijske plesačice Nikije, bajadere.
Njen partner, u ulozi indijskog princa Solora, bio je Mihail Lobuhin, dok je rola Gamzati, kćerke radže Dugmante, bila poverena Ani Tihomirovoj.
U podeli su bili i Denis Kasatkin (Veliki Braman, sveštenik), Miloš Kecman (Magdaveja, glavni fakir), Stevan Hadži-Slavković (Radža Dugmanta, vladar), Goran Stanić (Toloragva, Solorov prijatelj, ratnik), Tamara Antonijević (Aja, Gamzatina sluškinja), Igor Pastor (Zlatni bog)...
U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta i solisti, kao i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom, takođe gosta iz Boljšoj teatra, maestra Alekseja Bogorada.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime je kreirala Olga Mrđenović.
Predstava je premijerno odigrana 19. maja 2011. godine na Velikoj sceni NP u Beogradu.
Premijera je, ujedno, bila i prvo izvođenje ovog klasičnog baletskog dela u celini, od osnivanja našeg Baleta. Naime, pre više od dve decenije, 1991. godine, pod naslovom "Snovi" igrana je scena iz “Bajadere”, u koreografskoj postavci Larise Šatilove.
Balet "Bajadera" je delo koje na svom repertoaru neguje svaka respektabilna baletska kompanija u svetu tako da njegova postavka na sceni NP, po prvi put u integralnoj verziji, predstavlja veliki i značajan poduhvat.
Praizvođenje ovog baleta bilo je daleke 1877. godine u Marijinskom teatru u Sankt Petersburgu. Čuveni koreograf Marius Petipa je gradio svoju koreografiju pod jakim uticajima romantizma, koristeći estetiku klasike.
M.B.