Vesti

PRVACI BOLjŠOJ TEATRA IZ MOSKVE MARIJA ALAŠ I ALEKSANDAR VOLČKOV 9.12. GOSTUJU U "LABUDOVOM JEZERU" U SAVA CENTRU

20 novembar 2014

Zvezde ruskog baleta, prvaci Boljšoj teatra iz Moskve Marija Alaš i Aleksandar Volčkov gostovaće 9. decembra u "Labudovom jezeru" koje će biti izvedeno u Velikoj dvorani (20,00) Sava centra.
U ovom antologijskom ostvarenju, Marija Alaš će se beogradskoj publici predstaviti u ulogama Odete i Odilije, a Volčkov će biti princ Zigfrid.  U predstavi će učestvovati celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.
Balet "Labudovo jezero", na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, prema libretu Vladimira Begičeva i Vasilija Gelcera, u koreografiji i režiji Dimitrija Parlića premijerno je izveden 14. maja 1970, a obnovljen 23. aprila 1998. godine.
Povodom ovog veličanstvenog kulturnog događaja, u Art kafeu, u Sava centru, 8. decembra je održana konferencija za novinare na kojoj su, osim baletskog para, učestvovali v.d. direktora Baleta i Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov i Ana Zorana Brajović.
Kostjukov je kazao da Marija Alaš i Aleksandar Volčkov imaju veoma bogatu karijeru i da su nosioci celokupnog repertoara Boljšoj teatra.
On je podsetio da je Volčkov, za razliku od svoje partnerke Alaš koja će po prvi put nastupiti u Beogradu, već nekoliko puta gostovao u srpskoj prestonici.
Marija je kazala da joj je veoma drago što joj se ukazala prilika da nastupi sa ansamblom Narodnog pozorišta i istakla da sa velikim nestrpljenjem iščekuje svoj debi pred beogradskom publikom.
Ona je istakla da nije imala nikakvih problema da se „uklopi u ovu postavku i koreografiju“, objasnivši da je to zbog toga što se „Labudovo jezero“ skoro svuda u svetu „izvodi veoma slično“.
„Postoje neke male promene, ali nam to nije pravilo nikakve probleme. Veoma brzo smo se uklopili, zato što su osnovne deonice, uglavnom, iste. Sa Aleksandrom sam često putovala po svetu i zahvaljujući tome, bili smo u prilici da pogledamo razne verzije „Labudovog jezera“, dodala je Marija Alaš.
Volčkov je rekao da voli da gostuje u Sava centru, u kojem je poslednji put nastupio pre dve godina u okviru Gala koncerta koji je priredila najveća balerina današnjice, prvakinja Boljšoj teatra i jedina primabalerina – asoluta u svetu Svetlana Zaharova.  
On je rekao da su ovakve razmene umetnika veoma dobre, kako za same soliste, tako i za publiku koja ima priliku da upozna igrače i iz drugih zemalja, naročito iz Rusije čiji balet ima veoma dugu i bogatu istoriju.
Volčkov je istakao da je veoma srećan što je ponovo u Beogradu i Srbiji u kojoj, kako je naglasio, živi „nama bratski narod“.
Brajović je kazala da ima veliku čast što će učestvovati u predstavi i dodala da se raduje što je i Narodno pozorište sastavni deo jednog ovakvog spektakla kao što će biti izvođenje „Labudovog jezera“ u Velikoj dvorani Sava centra.
„Na našoj sceni veoma često radimo bele balete, a naročito ovaj, koji publika jako voli i koji uvek igramo pred prepunom salom.  Prilika da se radi sa ovakvim umetnicima, sa Marijom i Aleksandrom, je izuzetna i nadam se da ćemo uskoro ponovo sarađivati. Stvarno je zadovoljstvo gledati ih kako igraju.  Takođe, veliko je zadovoljstvo raditi „Labudovo jezero“ ovde, zato što je scena mnogo veća od one u Narodnom pozorištu. S obzirom na to da je ovde i „orkestarska rupa“ mnogo veća, pojačali smo i sastav našeg orkestra“, rekla je Ana Zorana Brajović.
Ulaznice mogu da se nabave na blagajnama Narodnog pozorišta u Beogradu i Sava centra.
M.B.

Promotivni video snimak možete pogledati OVDE

MARIJA ALAŠ
Primabalerina Boljšoj tetara

Rođena u Moskvi.
Završila je Koreografsku akademiju u Moskvi 1994. godine u klasi Sofije Golovkine i odmah postala članica Baleta Boljšoj teatra.
Od 2002. godine nosi titulu Zaslužne umetnice Ruske federacije.
Glavne uloge u baletima:
Bajadera, Žizela, Rajmonda, Labudovo jezero, Concerto Barocco, Simfonija C, Lea (Ratmanski), San letnje noći (Nojmajer), Zlatno doba (Grigorovič), Serenada (Balanšin), Esmeralda (Burlaka, Medvedev), Les Presages (Mjasin), Rajmonda (Grigorovič), Don Kihot (Fadejčev), Šopenijana.
Učestvovala u brojnim turnejama sa Boljšoj teatrom i samostalno.


ALEKSANDAR VOLČKOV
Prvak Baleta Boljšoj teatra

Rođen u Moskvi.
Završio je Koreografsku akademiju u Moskvi 1997. godine u klasi Leonida Ždanova i odmah postao član baleta Boljšoj teatra.
Njegov stalni pedagog je Vladimir Nikonov.
Osvojio je drugo mesto na Internacionalnom takmičenju mladih igrača u Kazanju 2001. godine.
Glavne uloge u baletima:
Uspavana lepotica (Grigorovič), Simfonija C, Passacaille (Peti), Legenda o ljubavi (Grigorovič), Žizela (Grigorovič), Žizela (Vasiljev), Rajmonda (Grigorovič), Romeo i Julija, Krcko Oraščić (Grigorovič), Spartak(Grigorovič), Lea ( Ratmanski) San letnje noći (Nojmajer), Les Presages (Mjasin), Labudovo jezero (Grigorovič), Korsar (Ratmanski), Don Kihot (Fadejčev), Bajadera (Grigorovič), Plamen Pariza (Ratmanski), Pakita (Barluka), Ruske sezone (Ratmanski), Esmeralda (Burlaka, Medvedev).
Nastupao na brojnim značajnim i jubilarnim koncertima u Rusiji i inostranstvu, samostalno i sa kompanijom.