Vesti

NAJVEĆE OPERSKE ZVEZDE BOLjŠOJ TEATRA NASTUPILE U CENTRU "SAVA"

13 jun 2013

Gala koncert pod nazivom "Najveće operske zvezde Boljšoj teatra", u organizaciji Centra "Sava" i Narodnog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Ambasade Ruske federacije, održan je u četvrtak 13. juna u Velikoj dvorani Centra "Sava".

Uz Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića srpskoj publici predstavili su se lirski sopran Ana Aglatova koja je osam godina solista u Boljšom teatru, solistkinja omladinskog ansambla Boljšoj teatra mecosopran Julija Mazurova, kao i Mihail Kazakov (bas) i Oleg Kulko (tenor) koji već imaju zavidnu međunarodnu karijeru.
Pevala je i direktorka Opere Boljšoj teatra, sopran Makvala Kasrašvili, koja iza sebe ima 47 godina dugu karijeru i više puta je gostovala u Beogradu.
Na programu su bile najpoznatije arije i dueti iz ruskih i svetskih opera i opereta - "Ruslan i Ljudmila", "Knez igor", "Pikova dama", "Boemi", Kavalerija rustikana", "Adrijana Lekuvrer", "Evgenije Onjegin", "Seviljski berberin", "Toska", "Lakme", "Pajaci", "Faust", "Karmen", "Turandot"...
Oko 3000 gledalaca, među kojima su bili ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, oduševljeno je aplaudiralo posle svake kompozicije, a na kraju koncerta, na nogama, sve izvođače nagradili su burnim ovacijama. Za bis, izvedena je čuvena "Vinska pesma" iz Verdijeve "Travijate".
Koncert je održan povodom najvećeg ruskog praznika - Dana Rusije.
Moskovski "Boljšoj (veliki) teatar", zaštitni znak ruske kulture i umetnosti, ime je dobio u vreme carske Rusije kada se smatralo da su opera i balet otmeniji od dramskih predstava, pa su tako operske kuće dobile naziv Veliki, a dramski Mali teatar.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE

Izveštaj RTS-a možete pogledati OVDE