Vesti

ZVEZDE UKRAJINSKOG BALETA NATALIJA MACAK I DENIS NEDAK 16. JANUARA GOSTUJU U „KRCKU ORAŠČIĆU“ NA SCENI CENTRA „SAVA“

23 decembar 2015

Prvaci Nacionalne opere Ukrajine „T. Ševčenko”, Natalija Macak i Denis Nedak gostovaće 16. januara u baletskoj predstavi Narodnog pozorišta “Krcko Oraščić” koja će biti izvedena (19,30) na sceni Velike dvorane Centra „Sava“.
U ovom klasičnom spektaklu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, Nedak će tumačiti naslovnog junaka, dok će se Natalija Macak predstaviti ulogom Maše.
U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci" u ulogama Anđela.
Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.
Osnovu baleta "Krcko Oraščić", premijerno izvedenog 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.
Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.
Vraćanjem „Krcka Oraščića“ na repertoar, Nacionalni teatar se ponovo uvrstio u red velikih svetskih baletskih kuća čiji se repertoar ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature, praizvedenog u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.
Odlomci iz ovog baleta prvi put su odigrani u Narodnom pozorištu 22. januara 1923. godine.
Na istoj sceni, celovečernja predstava "Krcko Oraščić" pod nazivom "Rskalo" (Ščelkunčik) prvi put je izvedena 24. aprila 1937. godine, u koreografiji Margarite Froman.
Naredne dve premijere, u koreografiji i režiji Žarka Prebila, održane su 19. januara 1977. godine i 11. juna 1983. godine.
M.B.

Natalija Macak
Primabalerina Nacionalne opere Ukrajine. Zaslužna umetnica Ukrajine.
Školovala se se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde i počinje njena profesionalna karijera. Zvezda ukrajinske baletske scene.
Tumači glavne uloge u baletima: Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Don Kihot, Rajmonda, Šeherezada, Bajadera i mnogim drugim.
Osvajala je brojna značajna priznanja na internacionalnim baletskim takmičenjima. Na VI Internacionalnom takmičenju Serž Lifar održanom u Kijevu 2006. godine osvojila je Zlatnu medalju.
Stalna je gošća brojnih baletskih festivala.
Nastupa širom sveta, u Japanu, Koreji, Kanadi, Španiji, Italiji, Nemačkoj Meksiku i mnogim drugim zemljama.


Denis Nedak
Nosilac je prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011). Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.
Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine.
Odigrao je brojne glavne uloge u sledećim baletima: Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda i druge. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.
Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu.
Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.
Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji i Francuskoj.