Vesti

BALETSKE ZVEZDE IZ UKRAJINE NATALIJA MACAK I DENIS NEDAK GOSTOVALE U „KRCKU ORAŠČIĆU“ NA SCENI CENTRA „SAVA“

16 januar 2016

Prvaci Nacionalne opere Ukrajine „T. Ševčenko”, Natalija Macak i Denis Nedak gostovali su 16. januara u baletskoj predstavi Narodnog pozorišta “Krcko Oraščić” koja je izvedena na sceni Velike dvorane Centra „Sava“.
U ovom klasičnom spektaklu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, Nedak je tumačio naslovnog junaka, dok se Natalija Macak predstavila ulogom Maše.
U predstavi su učestvovali solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci" u ulogama Anđela.
Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.
Renomirani umetnici, tačno posle godinu dana, još jednom su, na istoj sceni, sa velikim uspehom nastupili u ovoj predstavi, a brojni ljubitelji baleta, pozdravili su ih na kraju predstave, zajedno sa svim učesnicima ovog dvoipočasovnog spektakla, dugotrajnim i snažnim aplauzom.
Nedak i Macak, kao par, igraju zajedno već osam godina.
Primabalerina Nacionalne opere Ukrajine, zaslužna umetnica Ukrajine - Macak, zvezda je ukrajinske baletske scene.
Školovala se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde i počinje njena profesionalna karijera.
Stalna je gošća brojnih baletskih festivala. Nastupa u Japanu, Koreji, Kanadi, Španiji, Italiji, Nemačkoj Meksiku i mnogim drugim zemljama.
Prvak Nacionalne opere u Kijevu od 2008. godine - Nedak, takođe je nosilac prestižnog nacionalnog priznanja, "Zaslužni umetnik Ukrajine".
Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad.
Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima. Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu.
Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi. Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji i Francuskoj.
Osnovu baleta "Krcko Oraščić", premijerno izvedenog 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.
Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.
Vraćanjem „Krcka Oraščića“ na repertoar, Nacionalni teatar se ponovo uvrstio u red velikih svetskih baletskih kuća čiji se repertoar ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature, praizvedenog u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.
Odlomci iz ovog baleta prvi put su odigrani u Narodnom pozorištu 22. januara 1923. godine.
Na istoj sceni, celovečernja predstava "Krcko Oraščić" pod nazivom "Rskalo" (Ščelkunčik) prvi put je izvedena 24. aprila 1937. godine, u koreografiji Margarite Froman.
Naredne dve premijere, u koreografiji i režiji Žarka Prebila, održane su 19. januara 1977. godine i 11. juna 1983. godine.
M.B.