Vesti

PRVAK NACIONALNE OPERE UKRAJINE „T. ŠEVČENKO” DENIS NEDAK GOSTOVAO U BALETU „USPAVANA LEPOTICA”

16 jun 2015

Prvak Nacionalne opere Ukrajine „T. Ševčenko” Denis Nedak gostovao je 16. juna u predstavi „Uspavana lepotica“ koja je izvedena na Velikoj sceni.
Te večeri, ova internacionalna baletska zvezda, posle serije nastupa u Njujorku i San Francisku, kao i kratkom boravku u svom matičnom teatru u Kijevu, ponovo je, posle pet meseci, nastupio pred beogradskom publikom – ovoga puta kao Princ Dezire.
Partnerka Denisa Nedaka, koji je poslednji put gostovao u Narodnom pozorištu 19. januara ove godine u baletu “Bajadera”, bila je solistkinja Teodora Spasić koja je nastupila u ulozi Princeze Aurore.
U ovom klasičnom baletskom spektaklu u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, prvi put u ulogama Vile Karabos, Kraljice i Kralja nastupili su Brankica Mandić, Ivana Veselinović i Goran Stanić.
U predstavi je učestvovao celokupni baletski ansambl.
Orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao je Đorđe Pavlović.
Kostime je uradila Božana Jovanović, a dekor Boris Maksimović.
Libreto, prema bajkama Šarla Peroa, napisali su Ivan Vsevološki i Marius Petipa.
Predstava je premijerno izvedena 23. maja 1996. godine.
M.B.

Denis Nedak
Nosilac je prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011). Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.
Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine.
Odigrao je brojne glavne uloge u sledećim baletima: Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda i druge. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.
Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu.
Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.
Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, SAD, Francuskoj...