Vesti

PRVAK BALETA IZ KIJEVA DENIS NEDAK GOSTOVAO U BALETU "KRCKO ORAŠČIĆ"

29 april 2014

Na poziv Narodnog pozorišta u Beogradu, a povodom Svetskog dana igre, u utorak 29. aprila, u predstavi "Krcko Oraščić" nastupio je prvak Baleta iz Kijeva Denis Nedak.
U ovom klasičnom spektaklu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, baletska internacionalna zvezda Nedak, koji se po prvi put predstavio beogradskoj publici, tumačio je lik naslovnog junaka, uloga Maše bila je poverena prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Bojani Žegarac, dok je Gospodina Droselmajera igrao Lojd Peči koji je premijerno nastupio u toj roli.
U predstavi, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, učestvovao je i celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i članovi Dečijeg hora RTS-a u ulogama Anđela.
Osnovu baleta "Krcko Oraščić", premijerno izvedenog 18. marta ove godine na Velikoj sceni, čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.
Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.
Uoči početka predstave, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić pročitao je poruku koju je povodom Svetskog dana igre napisao francuski igrač i koreograf Murad Merzuki.
Svetski dan igre proslavlja se širom sveta, na dan rođenja velikog reformatora igre Žana-Žorža Novera (29. april 1727. godine), brojnim manifestacijama posvećenim igri.
M.B.

 

PORUKA MURADA MERZUKIJA POVODOM SVETSKOG DANA IGRE
Svaki umetnik se ponosi svojom umetnošću.
Svaki umetnik će uvek braniti umetničku formu koja je obeležila njegov život.
Zbog onoga što je tražio i izgubio, i onoga zbog čega gori od želje da podeli nešto sa drugima, bilo da se radi o odjeku glasa, pronađenoj reči, tumačenju teksta za čovečanstvo, muzici bez koje bi svemir prestao da nam se obraća ili pokretu koji otvara vrata uzvišenosti.
Prema plesu osećam, ne samo ponos igrača i koreografa, već i duboku zahvalnost. Ples mi je doneo sreću. Postao je moja etika vrlinom svoje discipline i obezbedio mi sredstva uz koja svakodnevno otkrivam svet.
Bliskiji mi je od svega drugog, daje mi snagu svakog dana svojom energijom i darežljivošću, onako kako samo ples ume. Teši me njegova poezija.
Da li bih mogao reći da ne bih postojao bez plesa? Bez mogućnosti da se izrazim koju mi je podario? Bez snage koje sam pronašao u njemu, da prevaziđem svoje strahove, da izbegnem bezizlazne situacije?
Zahvaljujući plesu, zaronjen u lepotu i složenost sveta, postao sam građanin. Čudan građanin koji ponovo otkriva društvena pravila ostajući veran vrednostima hip-hop kulture koja transformiše negativnu energiju u pozitivnu silu.
Imam čast da svakodnevno živim i dišem kroz ples. Ali tom privilegijom sam i duboko zabrinut. Svedok sam gubitka orijentacije i nemogućnosti mladih ljudi iz radničke klase, koji odrastaju okruženi napetošću i frustracijom, da zamisle svoju budućnost. Jedan sam od njih, kao što smo i svi mi. Pokreće me, možda više nego druge, želja da im služim za primer i pomognem im da pojačaju svoju želju za životom.
Zar nije društvo bogatije ukoliko smo i sami bogati?
Kultura nas ujedinjuje, više od svega. Zato, imajte hrabrosti i rizikujte, bez obzira na prepreke i mržnju sa kojima ćete se, bez sumnje susretati; lepota sveta će uvek biti na vašoj strani. Kao što je ples bio na mojoj. Svojom jedinstvenom snagom da eliminiše društvene i etničke razlike, ostavljajući samo pokret tela u svojoj suštini, vraća se čistom izrazu, jedinstvenom i zajedničkom.
Završio bih, citirajući Renea Šara, čije reči me svakodnevno podsećaju da ne treba dozvoliti nikome da nas ograniči na unapred utvrđene uloge.
„Iskoristi priliku, čvrsto se drži svoje sreće i preuzmi rizik. Posmatrajući te, oni će se navići.“
Dakle, pokušavajte, posle neuspeha počnite ponovo, ali iznad svega – igrajte, nikada nemojte da prestanete da igrate!

 

Biografija Denisa Nedaka

Denis Nedak je nosilac prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011). Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.
Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine.
Odigrao je brojne glavne uloge u sledećim baletima: Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda...
Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.
Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu.
Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.
Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji i Francuskoj.