Vesti

PRVACI BALETA IZ KIJEVA, OLGA GOLICA I DENIS NEDAK, GOSTUJU 21. JANUARA U BALETSKOM SPEKTAKLU „KRCKO ORAŠČIĆ“ U CENTRU „SAVA“

30 decembar 2016

Prvaci Baleta iz Kijeva, Olga Golica i Denis Nedak, gostovaće u predstavi „Krcko Oraščić“, koja će biti izvedena 21. januara u Velikoj dvorani Centra „Sava“.
U ovom klasičnom spektaklu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, i u organizaciji Centra „Sava“ i Narodnog pozorišta, Galica će se pojaviti u ulozi Maše, dok je Nedaku poverena naslovna rola.
U predstavi, kojom će dirigovati gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli, učestvovaće i celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci" u ulogama Anđela.
Zimska, baletska čarolija, bajka koja počinje u jednoj božićnoj noći, a sve protkano izražajnom muzikom Čajkovskog razlozi su zbog kojih ne treba propustiti ovaj baletski spektakl, posebno namenjen najmlađoj publici.
Osnovu baleta čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.
Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz pomenutu, fantastičnu, muziku osvaja publiku na svim kontinentima.
Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.
Predstava je premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 18. marta 2014. godine.
M.B.

OLGA GOLICA
Završila je Državnu baletsku školu u Kijevu.
Soliskinja Baleta Nacionalne opere Ukrajine T. Ševčenko postaje 2006. godine.
Dobitnica je niza značajnih priznanja na međunarodnim baletskim konkursima.
Glavne uloge: Odilija, Odeta (Labudovo jezero), Klara (Krcko Oraščić), Julija (Romeo i Julija), Nikija (Bajadera), Kitri (Don Kihot), Žizela, Svanilda (Kopelija), Rajmonda i mnoge druge.
Gostovala je na scenama u Meksiku, Grčkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji.

 

 

 

 

 

DENIS NEDAK
Nosilac prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011).
Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.
Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine.
Odigrao je brojne glavne uloge u baletima Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda...
Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.
Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu.
Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.
Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj...

 

 

 

JAKOPO SIPARI DI PESKASEROLI
Rođen je 1985. godine.
Smatraju ga jednim od najizražajnijih dirigenata njegove generacije, a danas je umetnički direktor Međunarodnog letnjeg festivala u Taljakocu (Italija), glavni dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala. Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“, zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.
Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L'Akvili. Nastavio je da se usavršava u Italiji i inostranstvu kod maestara: Mauro Kardi, Alesandro Sbordoni, Acio Korgi, Sandro Rančiteli, Sezare Skarton, Hose Maria Skiuto, Mirta Herera, Marija Moska, Aurelio Jakolena i Marija Kjara Pavone.
Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope.