Vesti

NAJVEĆE OPERSKE ZVEZDE BOLjŠOJ TEATRA 13. JUNA GOSTUJU U CENTRU "SAVA"

21 maj 2013

Centar "Sava" i Narodno pozorište u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Ruske Federacije, organizuju ekskluzivan kulturni događaj u čast Dana Rusije - Gala koncert ''Operske zvezde Boljšoj teatra'' koji će biti održan 13. juna (20,00) u Velikoj dvorani Centra "Sava".

Na koncertu će nastupiti najveće operske zvezde čuvenog Boljšoj teatra - legendarni ruski i svetski sopran i direktor opere Boljšoj teatra Makvala Kasrašvili, prvak Mihail Kazakov (bas), prvak Oleg Kulko (tenor), prvak Julija Mazurova (mecosopran) i jedan od vodećih solista Ana Aglatova (lirski sopran).
Gostovanje ovih zvezda ruske i svetske muzičke scene, organizovano je u saradnji sa direkcijom Opere Boljšoj teatra.
U programu, u kome će učestvovati i Orkestar Narodnog pozorišta pod upravom maestra Dejana Savića, biće izvedene najpoznatije arije i dueti iz najznačajnijih ruskih i svetskih operskih dela čiji su autori Glinka, Borodin, Čajkovski, Pučini, Rosini, Čilea, Leonkavalo, Bize, Verdi...
Cene ulaznica su 2100, 1800, 1500 i 1200 dinara.
Boljšoj teatar (Veliki teatar) je istorijsko pozorište u Moskvi u kome se održavaju predstave baleta i opere.
Boljšoj balet i Boljšoj opera se nalaze među najstarijim i najboljim baletskim i operskim teatrima na svetu.
Pozorište je 17. marta 1776. godine osnovao knez Petar Urusov i Mihail Madoks.
M.B.

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 11. JUNA U MINISTARSTVU KULTURE REPUBLIKE SRBIJE

Gala koncert pod nazivom "Najveće operske zvezde Boljšoj teatra" uz učešće Orkestra Narodnog pozorišta pod upravom maestra Dejana Savića biće održan u četvrtak 13. juna (20,00) u Velikoj dvorani Centra "Sava".
Na konferenciji za novinare, održanoj u Ministarstvu kulture Republike Srbije, ministar kulture Bratislav Petković je rekao da taj događaj za nas predstavlja i čast i zadovoljstvo.
- Povod je nacionalni praznik Dan Rusije. Tim više cenimo napor ruskih umetnika da održe ovaj koncert u Beogradu - rekao je on.
Napominjući da postoji tradicionalna naklonjenost naše publike prema ruskim umetnicima, dodao je da oni to osećaju pa nam i preko reda dolaze, mada su angažovani na najvećim svetskim scenama.
Petković je rekao da će Ministarstvo finansijski podržati koncert, koji organizuju Centar "Sava" i Narodno pozorište, uz podršku Ambasade Ruske Federacije.
Direktorka opere Boljšoj teatra, sopran Makvala Kasrašvili zahvalila je na mogućnosti da ova kuća nastupi u Beogradu sa svojim vodećim mladim solistima, najavljujući da će im se i ona pridružiti na sceni.
- Trudimo se da popunjavamo naše redove mladim umetnicima. Pred nama je velika odgvornost da se predstavimo vašoj publici koja je vrlo zahtevna i zato smo za ovo gostovanje odabrali najbolje pevače koji su mladi, ali su već zvezde - rekla je ona.
Direktorka je najavila Anu Aglatovu (lirski sopran) koja je već osam godina solista u Boljšom teatru, a umesto ranije planirane Svetlane Šilove, koja je zauzeta u novoj premijeri "Knez Igor", nastupiće solistkinja omladinskog ansambla Boljšoj teatra Julija Mazurova.
Na sceni će im se pridružiti i Mihail Kazakov (bas) i Oleg Kulko (tenor), koji su već ostvarili zavidnu međunarodnu karijeru - rekla je Kasrašvili.
- Pevaću i ja, mada to činim već 47 godina, pa me u šali pitaju da li se spremam za Ginisa. Potrudiću se da budem na nivou ovih mladih zvezda - dodala je ona.
Savetnica za kulturu ambasade Rusije Irina Gnedkova zahvalila je Ministarstvu kulture Srbije i SC-u što organizuju ovaj koncert u čast Dana Rusije.
- Pozivam sve da uživaju, jer su gostujući pevači, bez obzira na godine, vrhunski i predstavljaju odličnu demonstraciju škole Boljšoj teatra - rekla je ona.
U programu najpoznatijih arija iz ruskih i svetskih opera i opereta učestvuje i Orkestar Narodnog pozorišta pod upravom maestra Dejana Savića, koji je izjavio da je sa velikim zadovoljstvom prihvaćena ideja Centra "Sava" da se povodom Dana Rusije priredi ovaj koncert.
On je podsetio da je Kasrašvili već više puta gostovala u Beogradu.
- Reprezentativne predstave Boljšoj teatra "Onjegin" i "Boris Godunov" u SC sredinom 80-ih godina bile su događaj sezone, a pola sale je plakalo kada je ona izvodila ariju Tatjaninog pisma Onjeginu - rekao je Savić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.
On je zahvalio Ministarstvu kulture što je usred ove besparice našlo sredstva da podrži predstojeći koncert.