Vesti

Počinje snimanje novog RTS-ovog serijala – „Narodno pozorište u deset činova“

15 decembar 2017

Snimanje novog serijala Radio televizije Srbije pod nazivom „Narodno pozorište u deset činova“, prema scenariju Tamare Baračkov, u režiji Miška Milojevića, startovaće u ponedeljak 18. decembra.

Tog dana, počeće snimanje prve od ukupno deset planiranih epizoda u okviru pomenutog dokumentarno-igranog serijala, koji Kulturno- umetnički program Radio televizije Srbije priprema povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu.

U toj epizodi, koja se zove „Prvakinje“, kroz tragične sudbine Vele Nigrinove i Zorke Todosić, ispituje se pozicija glumica u tradicionalnoj, patrijarharnoj sredini na početku 20. veka.

Uloge su poverene Dušanki Stojanović Glid (Zorka Todosić), Neli Mihailović (Vela Nigrinova), Bojanu Krivokapiću (Anutun Gustav Matoš) i Nebojši Dugaliću, kao svojevrsnom istraživaču koji teži da otkrije priče o događajima i ličnostima koji čine duh ovog pozorišta, a koji će televizijsku publiku, inače, voditi kroz ceo serijal.

U deset epizoda, na specifičan način, bez klasičnog i konvencionalnog pristupa istoriografiji, biće istraživani najupečatljiviji motivi iz bogate istorije Nacionalnog teatra.

Serija se realizuje uz podršku Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Arhiva Srbije.

Autor serijala je Nebojša Bradić, producenti su Aleksandar Janković i Nevena Stanojlović, dok je direktor fotografije Milan Grbić.
Scenograf je Mira Andrejević, kostimograf Suzana Gligorijević, a kompozitor Božidar Obradinović.
M.B.