Vesti

DESET GODINA OD PREMIJERE NUŠIĆEVE "GOSPOĐE MINISTARKE"

10 mart 2014

Jedna od najpopularnijih predstava sa dramskog repertoara Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu - Nušićeva "Gospođa ministarka", u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena na današnji dan (10. mart 2004.) pre deset godina.
U podeli su bili Radmila Živković (Živka), Miloš Đorđević (Sima Popović), Olga Odanović (Dara), Marko Janjić (Raka), Aleksandar Srećković (Čeda Urošević), Boris Komnenić (Dr Ninković), Predrag Tasovac (Ujka Vasa), Milka Lukić (Tetka Savka), Ksenija Jovanović (Tetka Daca), Pera Kalinić (Duško Premović), Panta (Radovan Miljanić), Dušanka Stojanović Glid (Soja), Branko Jerinić (Teča Jakov), Sava Mićić (Darko Tomović), Rade Marković (Pera Pisar), Mihailo Lađevac (Bistro dete), Dejana Miladinović (Anka), Sonja Knežević (Učiteljica), Devojka u haljini (Ivana Šćepanović), Ivan Nikolić (Žandar) i Maiga Hamadahamane (Nikaragua).
Svega nekoliko dana posle uspešne premijere, ugledni kritičar Muharem Pervić, u svom osvrtu u dnevnom listu "Politika", primetio je da su se Marković i Radmila Živković "upeli iz petnih žila da naprave predstavu koja se neće gledati samo danas, već o koji će se pričati kao o "Ožalošćenoj porodici" Mate Miloševića, "Mister dolaru" Miroslava Belovića, "Sumnjivom licu" Dejana Mijača, kao o ministarki Žanke Stokić, ili Ljubinke Bobić".
- I u tome su uspeli.... U Nušićevoj komediji Jagoš Marković je moćno razigrao san, opsesiju, ludilo vlasti, potrebu i težnju da se izađe iz svoje tesne kože, da se bude neko i nešto. Predstava za priču, komentare, za dug i lep pozorišni život, nadam se - napisao je, između ostalog, gospodin Pervić.
Bio je, naravno, u pravu. Predstava se i dalje igra na kartu više, a na dosadašnjih 135 izvođenja, "Gospođu ministarku" je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu videlo 72.549 gledalaca.
U međuvremenu, četvoro glumaca iz premijerne podele je preminulo - Predrag Tasovac, Milka Lukić, Ksenija Jovanović i Rade Marković. Umesto njih, u podeli su Branko Vidaković, Dobrila Stojnić, Anđelka Milivojević i Pavle Jerinić.
Takođe, izvršeno je i nekoliko alternacija - Dr Ninković (Andreja Maričić), Soja (Bojana Bambić), Bistro dete (Ivan Nikolić), Učiteljica (Milena Đorđević) i Sima Popović (Gojko Baletić).  
U prethodnih deset godina, na raznim festivalima osvojene su brojne nagrade. Na glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu, Radmila Živković je dobila Nagradu publike za najbolju glumicu večeri, Nagradu stručnog žirija za najbolju glumicu večeri i Nagradu stručnog žirija za najbolju glumicu na Svečanostima.
Prvakinja Narodnog pozorišta osvojila je i Nagradu publike za najbolje glumačko ostvarenje (49. Sterijino pozorje u Novom Sadu), Nagradu publike na Festivalu "Nušićevi dani" u Smederevu...
Na istoj manifestaciji, "Gospođa ministarka" je proglašena za najbolju predstavu festivala.
Među laureatima je i Olga Odanović koja je za ulogu Dare, na „Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, osvojila "Zoranov brk"...
M.B.