Vesti

SRPSKO NARODNO POZORIŠTE IZ NOVOG SADA GOSTUJE 24.10. SA STERIJINOM KOMEDIJOM DžANDRLjIV MUŽ ILI KOJA JE DOBRA ŽENA

22 oktobar 2015

U okviru revije predstava „Steriji u čast“, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovaće u subotu 24. oktobra (20,30) na Sceni „Raša Plaović“ sa komedijom Džandrljiv muž ili Koja je dobra žena u režiji Radoja Čupića.
Ova predstava, urađena po tekstu Jovana Sterije Popovića, premijerno je izvedena 4. marta 2005. godine, a u međuvremenu je osvojila više domaćih i regionalnih nagrada.
Prema rečima upravnika SNP-a Aleksandra Milosavljevića, Čupić scenski razigrava Sterijin humor, rediteljski produbljuje i nadgrađuje situacije u kojima je Popović odveć veliki rezoner, sklon suvim, nimalo dramaturški potentnim raspravama, smišljajući efektna rešenja koja uistinu proizilaze iz karaktera konkretnih dramskih likova i otkrivajući šta se zapravo krije iza njihovih šematski uspostavljenih odnosa.
- Pri tom, Čupić nema pretenzije da u analizi ode previše duboko, on ne kopa po podsvesti dramatis persona, niti pokušava da ih nasilno aktuelizuje u duhu našeg vremena i senzibiliteta ove epohe koja je raščistila sa svim iluzijama, pa i idejama braka i porodice kao temeljima društva, već ustupa prostor Sterijinom humoru, praveći pre svega duhovitu, razigranu predstavu – ocenio je Milosavljević.
Čupić tumači i ulogu trgovca Maksima, a u podeli su i Jovana Stipić (Sofija, žena mu), Milica Grujičić (Leposava, kći mu od prve žene), Miroslav Fabri (Jevrem, penzionisani oficir), Mihajlo Pleskonjić (Nikola, rukodelac), Olivera Stamenković (Maga, Nikolina žena), Milovan Filipović (Mitar, kum Maksimov) i Milorad Kapor (Svetozar, pisar i Sofijin srodnik).
Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Marina Sremac, a muziku Miloš Jovanović.
Po uzoru na prošlogodišnju uspešnu manifestaciju „Nušiću u čast“, Narodno pozorište od 8. oktobra do 1. novembra, u znak sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih dramskih autora 19. veka Jovana Steriju Popovića, a povodom premijere njegove komedije naravi „Rodoljupci“ (30.10.), organizuje reviju predstava „Steriji u čast“.
Na obe scene biće izvedeno više predstava, nastalih po njegovim delima, sa repertoara Nacionalnog teatra i pozorišta iz Zrenjanina, Bečeja, Novog Sada i Tuzle, dok će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održan razgovor o knjizi „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu”.
M.B.