Vesti

„Igorovi dani“ od 24. januara u Novom Sadu i od 26. januara u Beogradu

4 januar 2022

Omaž Igoru Vuku Torbici, posvećen tragično preminulom mladom reditelju izuzetnog talenta, u saradnji dva teatra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta u Beogradu biće održan od 24. do 30 januara.

Reviju vanserijskih predstava ovog reditelja pod nazivom „Igorovi dani“ organizuje Drama SNP-a, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište u Beogradu, te će se predstave održavati u oba teatra.

Od 24. do 28. januara u SNP-u, publika će imati priliku da pogleda: „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Krvave svadbe“ Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Bakhe – Kratak pregled raspada“ Narodnog teatra iz Bitolja, kao i „Tartif“ Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović kaže da ovo nije ni festival ni memorijal, već način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put.

„To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Pokazao nam je da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, je samo korak u tom pravcu. Pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te predstave da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja. Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove Tartife, Svadbe, Carstva, Bakhe -Kratak pregled raspada, Hinkemane, Don Žuane, istakao je Filipović.

„Bila sam dramaturg predstave Carstvo mraka. To je bio proces tokom koga je carovala stvaralačka svetlost Igora Vuka Torbice“, kaže direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Molina Udovički Fotez i dodaje: „Ta svetlost ostaje zauvek u njegovim predstavama i pruža ushićenje publici koja ih gleda. Čuvajmo Igorove prestave kao najveće dragocenosti naših teatara“! 

Istovremeno, beogradska publika takođe će gledati ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava „Krvave svadbe“. Nakon toga, 28. januara biće odigrana predstava „Bakhe -Kratak pregled raspada“ (otkazano iz epidemioloških razloga), dok je 29. januar rezervisan za „Tartifa“. Predstavu „Don Žuan“ publika će u Beogradu gledati 30. januara.

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta. Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u regionu. Torbica je tragično okončao svoj život 16. juna 2020, u 33 godini. 

Ulaznice su u prodaji na blagajni i onlajn https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Galerija