Vesti

ODRŽAN KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM POVODOM 8. APRILA - SVETSKOG DANA ROMA

8 april 2012

Povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održan je kulturno-umetnički program pod nazivom „Rom, da to sam ja“.

Skup je otvoren himnom Republike Srbije „Bože pravde“, kao i himnom Romskog naroda „Đelem, đelem“, a potom se prisutnima obratio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu koji je svim građanima romske nacionalnosti čestitao praznik.
On je ukazao da mu je veoma drago što se Svetski dan Roma u Srbiji proslavlja baš na Velikoj sceni Narodnog pozorišta i podsetio da je ova stara i slavna Kuća, koja baštini gotovo vek i po naše kulture, uvek širom otvarala vrata za sve građane ove zemlje.
- Ako je tačno da u božijoj baštini ima svega, ako je istina da pod suncem ima mesta za sve nas, onda je istina i to da je ova scena oduvek, sada je, i uvek će biti dostupna za svaku autentičnu umetnost i svakog umetnika koji želi da svojim delom, svojom umetnošću, učini ovaj naš život smislenijim i lepšim nego što jeste – rekao je Đurović.
U kratkom govoru, prisutne je pozdravio i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Božidar Đelić koji je, između ostalog, istakao da je „gotovo nemoguće zamisliti kulturni život Srbije bez Roma“.
- Kakva je to svadba bez romske muzike, kakvo je to veselje bez romske muzike? Kako bi izgledala kinematografija naše zemlje da nije bilo uticaja romske kulture – zapitao se Đelić i naglasio da zbog toga, „svi mi, kao građani ove zemlje, imamo veliki dug, a samim tim, i veliko poštovanje za ovu veliku kulturu, romsku kulturu“.
Manifestacija je imala afirmativan karakter, a njen centralni deo činilo je  predstavljanje obrazovnih, uspešnih mladih pripadnika nacionalnih zajednica kao snage koja je u stanju da znatno unapredi integraciju Roma, Bugara i Albanaca u društveni, ekonomski, kulturni i politički život Srbije.
Zaslužnim pripadnicima romskog naroda, Đelić je dodelio zahvalnice i priznanja za postignute radne rezultate.
U programu su učestvovali harmonikaš Đulijano Milo, operska pevačica Nataša Tastić, KUD “Bakija Bakić” iz Vranja, duvački orkestar “Jovica Ajdarević”, KUD “Rom Čukarica” i grupa “Kal”.
Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem-đelem”, a ustanovljena je i zastava sa točkom kao centralnim simbolom.
M.B.