Vesti

POVODOM SVETSKOG DANA IGRE, 29. APRILA, ODRŽANA OBNOVA BALETA "DON KIHOT"

29 april 2013

Obnovljena postavka baleta "Don Kihot" čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva izvedena je u ponedeljak 29. aprila na Velikoj sceni povodom Svetskog dana igre.

Pre početka predstave, specijalni gost Narodnog pozorišta Vasiljev pozdravio je beogradsku publiku koja je već imala to zadovoljstvo da popularni balet Ludovika Minkusa po istoimenom romanu Miguela de Servantesa gleda u njegovoj koreografiji koju je postavio 2007. godine.
Tom prilikom, on je, između ostalog, kazao da je "Don Kihot" njegov najdraži balet iz klasičnog repertoara.
Vasiljev je rekao da je na sceni Boljšoj teatra pre šest decenija debitovao baš u ovom baletu ulogom malog kuvara i podsetio da se "Don Kihot", u tom čuvenom ruskom pozorištu, neprekidno nalazi na repertoaru već 113. godina.
- Ova predstava je veoma specifična, jer u njoj mora da postoji veza između orkestra, solista na sceni i publike u sali. Želim dug život svima nama i mnogo, mnogo godina ovoj predstavi na vašoj sceni - rekao je Vasiljev koga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.
U predstavi je učestvovao celokupni ansambl baleta, a u glavnim ulogama nastupili su Bojana Žegarac i Jovan Veselinović. U podeli su bili i Božin Pavlovski, Miloš Kecman, Milan Rus, Tamara Ivanović, Aleksa Jelić, Denis Kasatkin, Milja Đurić, Ivana Kozomara...  Orkestrom Narodnog pozorišta dirigovala je Vesna Šouc.
"Don Kihot" je poslednji put bio na repertoaru pre nepunih godinu dana.
Pre Vasiljeva, publici se obratila glumica Bojana Stefanović Tornjanski koja je pročitala poruku Lin Hvai-mina povodom Svetskog dana igre.
M.B.

 

Međunarodni institut za pozorište pri UNESCO-u je 1982 godine uveo Međunarodni dan igre, koji se proslavlja svakog 29-og aprila.
Taj datum obeležava rođendan Žan-Žorž Novera, tvorca modernog baleta.
Svake godine jedna poznata ličnost u svetu igre šalje poruku koja obiđe svet. Motiv postojanja Međunarodnog dana igre i Poruke jeste da sjedini svekoliku Igru na ovaj dan, da obeleži ovaj oblik umetnosti i da slavi njenu univerzalnost, da prebrodi sve političke, kulturne i etničke barijere i zbliži ljude u miru i prijateljstvu zajedničkim jezikom – IGROM.
Međunarodni institut za pozorište sarađuje sa Svetskim savezom za igru i sa Međunarodnim savetom za igru radi proslave Međunarodnog dana igre.
Ovogodišnju poruku napisao je Lin Hvai-min, osnivač i umetnički direktor Baleta „Kapija oblaka“ sa Tajvana.
U Velikom predgovoru „Knjige pesama“, antologije kineske poezije, koja datira iz perioda 10 – 7 veka pre nove ere, rečeno je sledeće:
„Osećanja se uznemire i uzmu oblik reči.
Ako reči nisu dovoljne, izražavamo se uzdasima.
Ako uzdasi nisu dovoljni, mi pevamo.
Ako pesma nije dovoljna, onda nesvesno
Naše ruke i stopala udaraju ritam naših osećanja.“
Ples je moćan vid izražavanja.
On se obraća i zemlji i nebu.
Govori o našoj radosti, strahu i željama.
Ples izražava ono neuhvatljivo, a ipak otkriva duševno stanje osobe i
Otkriva ćud i karakter ljudi.
Poput mnogih svetskih kultura, tajvanski urođenici plešu u krugu.
Njihovi preci su verovali da se zlo može sprečiti da prodre u krug.
S rukom u ruci, udružuju svoje snage i kreću se u istom ritmu.
Ples spaja ljude.
I, ples se dešava u trenu nestajanja.
Pokreti iščezavaju čim se pojave.
Ples postoji samo u tom prolaznom trenu.
To je dragoceno. To je metafora samog života.
U ovom digitalnom dobu, slike i pokreti poprimaju milione oblika.
Oni su očaravajući.
Međutim, nikad ne mogu zameniti ples, jer slike ne dišu.
Ples je slavljenje života.
Hajde, isključite televizore, isključite kompjutere i dođite da plešete.
Izrazite se kroz taj božanstveni i veličanstveni instrument, kroz svoje telo.
Dođite da plešete i udružite se sa drugima kroz talase ritma.
Ugrabite taj dragoceni i prolazni trenutak.
Dođite i proslavite život plesom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SRPSKA POSLANICA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA IGRE 2013

Povodom međunarodnog Dana igre, Udruženje baletskih umetnika Srbije svake godine šalje poruku eminentnog umetnika iz oblasti plesnog stvaralaštva. Na ovaj način, Udruženje baletskih umetnika Srbije želi da doprinese afirmaciji domaćeg plesnog stvaralaštva, a ujedno i da podseti na to da se ove, 2013. godine, navršava devedeset godina postojanja Beogradskog baleta. Naime, 19. marta 1923. godine izveden je balet "Šeherezada" Nikolaja Rimski-Korsakova, prva baletska premijera Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, čijem je ostvarenju presudno doprinela ruska primabalerina Jelena Poljakova. Njenim zalaganjem i neprolaznošću njenog umetničkog dela, utrt je put razvoju svega onoga što se, od perioda izmedju dva svetska rata, pa sve do današnjih dana, naziva baletskom umetnošću u Srbiji.
Autorka ovogodišnje poruke posvećene međunarodnom Danu igre, koji se tradicionalno, svake godine obeležava 29. aprila, jeste Sonja Lapatanov, balerina, koreograf, profesorka baleta, predsednica Udruženja baletskih umetnika Srbije, u periodu od 2004-2012. godine i dobitnica Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.
Srpska poslanica 2013. godine glasi:
"Igra je jezik koji nam je urođen i koji drema u svakome od nas. Svaki pojedinac može da je probudi u sebi i tako je iskusi, kao način izražavanja vlastitim telom, na sebi svojstven način, a da ga, pri tome, svako ljudsko biće razume."