Vesti

Video pokret ansambla Baleta Narodnog pozorišta u čast Svetskog dana igre

28 april 2020

Baletski igrači su u ovom trenutku svojim domovima zamenili sale za vežbanje. Članovi Baleta Narodnog pozorišta u čast Svetskog dana igre, sačinili su video pokret u kome na muziku Rahmanjinova, Rapsodiju na Paganinijevu temu i Klavirski koncert br.2, slave igru umetnost i život.

Link: https://youtu.be/UcwFnsG38Tw

Svetski dan igre obeležava se u celom svetu, sa idejom da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik IGRU.

Dan igre ustanovio je Međunarodni pozorišni institut u okviru svetske organizacije UNESCO 1982. godine, na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre. Svake godine jedan poznati igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom. Ove godine poruku je poslao Gregory Vuyani Maqoma igrač, glumac, koreograf i balestki pedagog iz Južne Afrike.

Na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu u čast Svetskog dana igre, 29. aprila u 21 sat biće emitovan snimak premijere baleta „Evgenije Onjegin“, za koji je muziku napisao Petar Iljič Čajkovski, inspirisan romanom Aleksandra Puškina. Koreografiju i režiju potpisuje Lidija Pilipenko, a diriguje Đorđe Pavlović.

Premijera baleta „Evgenije Onjegin“ izvedena je 23. decembra 2017. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Kostimograf je Katarina Grčić Nikolić, a scenograf Boris Maksimović. Solisti su: Jovan Veselinović (Evgenije Onjegin), Bojana Žegarac Knežević (Tatjana), Igor Pastor (Lenski), Teodora Spasić (Olga), Milan Rus (knez Gremin), Miloš Živnović (sluga). Učestvuje celokupan ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Link striminga baleta „Evgenije Onjegin“: www.youtube.com/watch?v=JZvWTaEpwi8

Prenosimo poruku u celosti:

„Tokom nedavnog intervjua, duboko sam razmišljao o igri i o tome šta mi znači. Da bih odgovorio, morao sam da sagledam svoj dosadašnji put i shvatio da je sve imalo smisla. Svaki dan predstavlja novi izazov sa kojim se treba suočiti, a kroz igru pokušavam da dam smisao ovom svetu. Prolazimo kroz nezamislive tragedije u vremenu koje bih najbolje mogao da opišem kao post-humano doba. Više nego ikada, moramo da igramo sa ciljem da podsetimo svet da ljudskost još uvek postoji. Smisao i empatija moraju da nadvladaju godine i godine neporecive slike raspada koji je izazvao katarzu sveopšte žalosti, da pobede tugu i tešku stvarnost koja i dalje prožima ljude suočene sa smrću, odbacivanjem i siromaštvom. Naša igra sada mora da pošalje snažnu poruku svetskim liderima i onima kojima je povereno očuvanje i unapređenje životnih uslova, da smo mi vojska neobuzdanih mislilaca, a cilj nam je da se borimo da postepeno menjamo svet. Igra je sloboda, a pomoću novootkrivene slobode, moramo da oslobađamo druge iz okova u kojima se nalaze na različitim stranama sveta. Igra nije politička, ali to postaje, jer u svojoj strukturi nosi ljudsku povezanost, reagujući na okolnosti u pokušaju da ponovo vrati ljudsko dostojanstvo. Dok svojim telima igramo, prevrćemo se, upleteni u prostoru, postajemo  pokretačka snaga ujedinjujući srca, dodirujući duše i pružajući isceljenje koje nam je svima očajnički potrebno. A cilj postaje višeznačna, nepobediva i nedeljiva igra. Sada nam je samo potrebno da igramo još više!!!“, naveo je Gregory Vuyani MAQOMA u ovogodišnjoj poruci.

(Prevod: Brankica Knežević)