Vesti

U OKVIRU BEOGRADSKOG FESTIVALA IGRE ODRŽANA PREMIJERNA OBNOVA BALETA "JESENjE CVEĆE"

10 april 2013

Premijerna obnova baleta "Jesenje cveće", u okviru predstave "Triple Bill" koja je u zvaničnoj selekciji Beogradskog festivala igre, održana je u subotu 13. aprila na Velikoj sceni.

Autor libreta i koreografije je Mari-Klod Pjetragala koja kaže da je nadahnuće za ovaj komad, našla u industrijskoj revoluciji s kraja 19. i početka 20. veka.
- Sabor seoske zajednice slavi smenu godišnjih doba. Reč je o kulturnom iskorenjivanju i propadanju običaja, osvedočenom u seoskom egzodusu koji se ponekad pretvara u izgnanstvo - ističe priznata umetnica koja je završila Baletsku školu pri pariskoj Operi.
Angažman u Baletu pariske Opere dobija odmah, a status zvezde 1990. godine, posle nastupa u baletu "Don Kihot" u verziji Rudolfa Nurejeva.Igrala je glavne uloge u celokupnom klasičnom repertoaru ove kompanije i radila sa mnogim značajnim savremenim koreografima. Godine 1998. postaje direktor Nacionalnog baleta iz Marseja, za koji je kreirala ukupno devet naslova.Sopstvenu trupu je osnovala 2004. godine.
U okviru predstave "Triple Bill", izvedeni su i baleti "Step Lightly" Pola Lajtfuta i Sol Leon, i "Šest plesova" Jiržija Kilijana.
M.B.