Vesti

ODRŽANA PREMIJERNA OBNOVA DUODRAME „TESLA ILI PRILAGOĐAVANjE ANĐELA"

2 jun 2013

Premijerna obnova duodrame Stevana Pešića „Tesla ili prilagođavanje anđela" u režiji Dušana Mihajlovića, održana je u nedelju 2. juna na Sceni "Raša Plaović".

Kao inspiracija Pešiću da napiše ovu dramu, poslužio je izmišljeni intervju koji je Tesla 1899. godine, u svojoj laboratoriji u Kolorado Springsu, dao za časopis „Bilten besmrtnosti“.
Predstava počinje zaglušujućom grmljavinom Teslinih munja i stihovima velikog pesnika Petra Petrovića Njegoša. Kroz intervju novinar se osvrće na Teslin rad, poreklo, saradnju i sučeljavanja sa svojim velikim savremenicima poput Alberta Ajnštajna, Tomasa Edisona, Guljerma Markonija...
U podeli, kao i u svim dosadašnjim izvođenjima, bili su dramski umetnici Ljubivoje Tadić (Nikola Tesla) i Radovan Miljanić (Džon Smit) koje je brojna publika na kraju predstave nagradila dugim i srdačnim aplauzom.
Te večeri, ovaj komad, bez scenskih efekata, odigran je 252 put.
Duodrama „Tesla ili prilagođavanje anđela" poslednji put bila je na repertoaru Narodnog pozorišta 7. juna 2008. godine.
Pre početka predstave, u fojaeu Scene "Raša Plaović", otvorena je izložba Muzeja Nikole Tesle pod nazivom "Tesla u Beogradu 2.6. 1892", autora Bratislava Stojiljkovića, kustosa tog Muzeja.
Obraćajući se prisutnima, Stojiljković je, između ostalog, podsetio da je Teslin dolazak u Beograd izazvao ogromno interesovanje stručne javnosti i velikog broja Beograđana koji su želeli da vide i upoznaju slavnog naučnika, Srbina poreklom, koji je u dalekom svetu stekao svetsko ime.
- Nikola Tesla je primljen uz najviše počasti kod njegovog veličanstva Aleksandra Prvog i kraljevskih namesnika i ministara. Ukazom kraljevskih namesnika, na predlog ministra prosvete i crkvenih poslova Andre Nikolića, Tesla je odlikovan ordenom Svetog Save drugog stepena. Orden je jedno od prvih odlikovanja koje je Tesla dobio za svoj stručni rad - rekao je Stojiljković.
On je kazao da je Tesla tom prilikom posetio Narodni muzej i Veliku školu gde je održao predavanje o svojim najnovijim istraživanjima i pronalascima o kojima je četiri meseca ranije govorio u Londonu i Parizu.
- Tokom posete Beogradu razgledao je znamenitosti grada i obišao Kalemegdan - istakao je Stojiljković i ocenio da je Teslina poseta "bila srdačna i prijateljska.
U ime Kuće, prisutne je pozdravio pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandar Stamatović koji je podsetio da je ovaj događaj inciran svojevrsnim jubilejom s obzirom da je Tesla prvi i jedni put posetio Beograd 2. juna 1892. godine.
- Jedan od najslavnijih Srba je samo toga dana dotakao tlo zemlje svojih predaka, zemlje matice čije je ime svojim radom i ingenioznošću proslavio duž svih meridijana i kroz sve vekove trajanja čovečanstva - naglasio je Stamatović.
Prema njegovim rečima, Nacionalni teatar je bio i ostao svojevrsno žarište duhovnosti našeg naroda.
- Vrednosti o kojima se mi staramo baštine ljudi, a pre svih naši umetnici. Autorska ekipa predvođena Stevanom Pešićem, Dušanom Mihailovićem, Ljubivojem Tadićem, Radovanom Miljanićem, Anđelkom Milivojević-Tadić, Borisom Maksimovićem, Petrom Antonovićem, Radomirom Mićovićem i mnogobrojnim znanim i neznanim saradnicima, krenula je pre mnogo godina u avanturu zvanu „Tesla ili prilagođavanje anđela“. Ova predstava je do pre pet godina na repertoaru Narodnog pozorišta bila izvedena 251 put pred prepunim gledalištem, mnogobrojnim zaljubljenicima u Teslin lik i delo, od kojih su je neki gledali i više od desetak puta. Vraćanjem ovog umetničkog dela na repartoar Nacionalnog teatra posle pauze od pet godina, mi tu avanturu, u kojoj se prepliću umetnost, istorija, duhovnost i tradicija, nastavljamo, sigurni da je Tesla to zaslužio i sigurni da je to zaslužila naša publika - rekao je Stamatović.
- Posebno bih želeo da istaknem doprinos koji vraćanju ove predstave na repertoar Nacionalnog teatra daju naši prijatelji iz Muzeja Nikole Tesle, čiju izložbu „Tesla u Beogradu 2. juna 1892. godine“ večerašnja publika ima privilegiju da vidi. Uz zahvalnost tu je i moja želja da jednoga dana, nekim drugim povodom, u našem ili Muzeju Nikole Tesle otvorimo izložbu o trajanju i delovanju predstave Narodnog pozorišta „Tesla ili prilagođenje anđela“. Već sada za tu izložbu u slavu istorije Narodnog pozorišta građe ima puno, a siguran sam da će je u godinama koje predstoje, biti još više - dodao je Stamatović.
Postavka obuhvata veliki broj originalnih fotografija i dokumenata koji svedoće o Teslinoj poseti Beogradu.
Izložba je otvorena prigodnim umetničkim programom posvećenom velikom srpskom naučniku. Stihove "Pesme o Tesli" Jovana Jovanovića Zmaja kazivao je glumac Miloš Đurović, njegov kolega Mihailo Lađevac podsetio je prisutne na Teslin govor studentima, a glumica Dejana Miladinović pročitala je pismo Tesline rođake Tesli.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE

Slike iz predstave i sa otvaranja izložbe možete pogledati OVDE