Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA PREMIJERNA OBNOVA ROSINIJEVE KOMIČNE OPERE „ITALIJANKA U ALŽIRU“

6 april 2016

Premijerna obnova komične opere Đoakina Rosinija „Italijanka u Alžiru", pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, održana je u sredu 6. aprila na Velikoj sceni.
Naslovnu ulogu, mladu Italijanku Izabelu, pevala je mecosopran Aleksandra Angelov, alžirskog bega Mustafu dočarao je bas Nebojša Babić, njegova žena Elvire bila je sopran Ivanka Raković Krstonošić, robinja Zulma, takođe, sopran Tatjana Mitić, a lik mladog Italijana - roba Lindora tumačio je gostujući umetnik - tenor Roberto Jakini.
Uloge su ostvarili i Pavle Žarkov (Hali) i Miroslav Markovski (Tadeo).
Režiju Ursule Horner obnovila je Ana Grigorović.
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Rečitative je svirao Srđan Jaraković.
Scenografiju Martine Senje obnovila je Jasna Saramandić, a kostime Marije Pupučevske – Sara Bradić.
Publika u prepunoj sali veoma lepo je primila ovu operu čija je radnja iz 19. izmeštena u 20. vek, a naslovna junakinja je preobražena u antifašističkog borca za prava svoje zemlje...
Na kraju predstave, kompletnu umetničku ekipu pozdravila je višeminutnim burnim aplauzima.
„Italijanka u Alžiru" premijerno je izvedena 13. juna 2007. godine, u koprodukciji sa Udruženjem Muzikteatar za Centralnu i Istočnu Evropu iz Beča i Makedonskom Operom i Baletom iz Skoplja.
Pod dirigentskom upravom Alesandra Sanđorđija iz Italije nastupili su Jadranka Jovanović (Izabela), Dragoljub Bajić (Mustafa), Snežana Savičić Sekulić (Elvira), Željka Zdjelar (Zulma), Majkl Spajers k.g. (Lindoro), Vuk Matić (Hali) i Predrag Milanović (Tadeo).  
Bila je to tek druga postavka u Narodnom pozorištu ove opere u dva čina koja nosi sva obeležja Rosinijevog stvaralaštva – „bujnu maštu južnjačkog melodičara, živ temperament i izvrsno poznavanje orkestra“.
Prvo izvođenje ove, dvanaeste po redu, Rosinijeve opere održano je sa velikim uspehom 22. maja 1813. godine u Pozorištu „San Benedeto“ u Veneciji.
Izabelu je pevala slavna Marija Markolini, za koju je Rosini napisao većinu svojih koloraturnih meco uloga, a Mustafu – Filipo Gali.
U Narodnom pozorištu u Beogradu prvi put izvedena je 21. juna 1976. godine, pod dirigentskom upravom Borislava Pašćana i u režiji Borislava Popovića koji je uloge poverio Olgi Milošević Lačković (Izabela), Živanu Saramandiću (Mustafa), Olgi Đokić (Elvira), Dubravki Zubović (Zulma), Predragu Protiću (Lindoro), Vladimiru Jovanoviću (Alija) i Nebojši Maričiću (Tadeo).
Libreto za „Italijanku u Alžiru“, koji je navodno baziran na priči o Rokselani, najmilijoj robinji sultana Selima II, napisao je Anđelo Anjeli.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE