Vesti

Svečana akademija povodom Međunarodnog dana Roma održana na Sceni „Raša Plaović“

9 april 2021

Povodom međunarodnog dana Roma i 50. godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma, 8. aprila na Sceni „Raša Plaović“ održana je Svečana akademija pod nazivom „Romi koji su učinili svet boljim mestom“. 

Događaju su prisustvovali  Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, gospođa Maja Gojković, potpredsednica Vlade i  ministarka kulture i informisanja,  gospođa Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, gospođa Brankica Janković, poverenica za zaštitu i ravnopravnost u Republici Srbiji, gospodin Orhan Usein šef kancelarija za Integracije Roma Saveta za regionalnu saradnju, gospođa Pava Čabrilovski, predsednica izvršnog odbora nacionalnog saveta Roma, gospođa Ivana Vujić Kominac upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu, njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni F. Godfri, kneginja Jelisaveta Karađorđević, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija beogradski Mustafa efendi Jusufspahić, gospodin Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugi.

Pozdravne govore povodom Međunarodnog dana Roma koji se slavi u celom svetu održali su Maja Gojković, Brankica Janković, Gordana Čomić, Orhan Usein, Pava Čabrilovski i Ivana Vujić, a zatim je usledio umetnički program.

U umetničkom programu su nastupili: gospođa Nataša Tasić Knežević, solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta, gospodin Gavrilo Rabrenović, operski umetnik Narodnog pozorišta u Beogradu, gospodin Branko Tadić i Etno grupa, gospodin Saša Knežević, pijanista i operska diva Jadranka Jovanović. 

Prvi svetski kongres Roma, održan je u Londonu 1971. godine i posebno je važan jer je to bilo prvi put da su se radne grupe bavile određenim romskim pitanjima, kao što su jezik, kultura, obrazovanje, socijalni status, ali i ratni zločini počinjeni nad Romima. Takođe, po prvi put, Romi su dobili svoja obeležja – zastavu i himnu.

Sa populacijom od oko 12 miliona, Romi su najveća nacionalna manjina u Evropi. Iako još uvek često na margini društva, suočeni sa svakodnevnom diskriminacijom, stereotipima i borbom za osnovna ljudska prava, Romi su kroz istoriju pod teškim uslovima davali svoj doprinos svetskoj politici, kulturi i umetnosti.

Svečana akademija slavila je sve Rome koji su ovaj svet učinili boljim mestom.