Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE

25 februar 2012

Povodom obeležavanja „Dana advokature Srbije“ i 150 godina od donošenja prvog Zakona o pravozastupnicima, u subotu 25. februara na Velikoj sceni održana je Svečana akademija Advokatske komore Srbije.

Program je počeo izvođenjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, a potom se prisutnima obratio predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević koji je rekao da je srpska advokatura od prvog dana, bez obzira na to ko je bio na vlasti, „ostala nezavisna, samoregulirajuća profesija.“.
- Ovo je, zaista, redak jubilej. Malo je advokatura u svetu koje se svojom nezavisnošću i tradicijom mogu pohvaliti ovako dugim vremenskim periodom svoga trajanja – rekao je, između ostalog, gospodin Đorđević.
Ministarka pravde Snežana Malović je podsetila da je primarni zadatak advokature, kao nezavisne profesije, pružanje pravne pomoći građanima i pravnim licima pred sudovima i drugim državnim organima u cilju zaštite njihovih prava.
Prema njenim rečima, ova uvažena profesija je veoma značajna za zaštitu ljudskih prava i sloboda.
Ona je istakla da je veliki broj advokata ostavio neizbrisiv trag u pravnoj i političkoj istoriji Srbije i naglasila da je „advokatura bila jedan od nosilaca razvoja, kako pravnog sistema, tako i celokupnog društvenog razvoja“.
U kratkim pozdravnim govorima, Advokatskoj komori Srbije jubilej su čestitali predsednici advokatskih udruženja iz svih država bivše Jugoslavije, kao i iz Češke, Nemačke, Slovačke, Mađarske, Grčke...
Tokom svečanosti, koja je trajala oko dva i po sata, brojnim zaslužnim pojedincima iz zemlje i regiona uručene su Plakete i Povelje Advokatske komore Srbije.
U umetničkom delu programa učestvovali su dramski umetnici Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, AKUD „Lola“ i Pavle Aksentijević sa grupom „Zapis“.  
Voditelj programa bila je glumica Ivana Šćepanović.
U okviru obeležavanja ovog jubileja, baletski ansambl izveo je u večernjem terminu kultnu predstavu “Ko to tamo peva”.
Svečanost je realizovana u okviru Sporazuma o saradnji koji su 25. januara ove godine potpisali upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.
Detaljnije o tome možete pročitati OVDE
M.B.