Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM STO GODINA RVANjA U SRBIJI

2 mart 2012

Svečana akademija povodom sto godina rvanja u Srbiji, uz učešće brojnih sportista iz zemlje i sveta, kao i umetnika iz Narodnog pozorišta, održana je u ponedeljak 5. marta na Velikoj sceni.

Program, koji su vodili glumci Nacionalnog teatra Vuk Kostić i Jelena Helc, počeo je himnom Republike Srbije “Bože pravde” u izvođenju soliste Opere Dragoljuba Bajića, a potom se prisutnima obratio predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković koji je podsetio da je rvanje najtrofejniji olimpijski sport u Srbiji i istakao da su „naši slavni prethodnici pronosili slavu zemlje širom sveta, donoseći medalje sa svih najznačajnijih takmičenja.
- Rvanje u Srbiji je ispunilo i dalje ispunjava može se reći, svoj drugi, ne manje značajan zadatak, stvarajući sem velikih sportskih asova i ličnosti koje su, nakon svoje sportske karijere nastavljali da daju veliki doprinos društvu obavljajući na najkvalitetniji način svoje društvene i radne obaveze, na šta smo mi takođe veoma ponosni. Posebno smo ponosni, što je rvački sport u Srbiji dao svetu dugogodišnjeg predsednika svetske rvačke federacije Milana Ercegana, koji je kao izuzetan sportski radnik i humanista obeležio jednu epohu i ostavio veliki ugled našoj zemlji u ovoj organizaciji. Sve ovo što sa ponosom ističemo kao deo naše bogate istorije nas i obavezuje, odnosno daje zadatak da nastavimo sa velikim i predanim radom, da bi bili dostojni posla kojim se bavimo. Želim i da obećam da ćemo svi mi u rvačkom savezu Srbije i naravno naši sportisti dati sve od sebe da nastavimo ovu bogatu tradiciju rvačkog saveza Srbije – rekao je Trajković.
O značaju ovog borilačkog sporta, govorili su i predstavnik Ministarstva za omladinu i sport Dragan Atanasov, predsednik svetske rvačke federacije Rafael Martineti, predsednik Evropskog saveta udruženja rvača Ceno Cenov i Rajko Baltić, potpredsednik Rvačkog saveza Srbije i direktor predstojećeg Evropskog prvenstva u rvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom za žene i muškarce koje će se održati u Beogradu od 6. do 11. marta.  
U okviru programa, zaslužnim pojedincima i udruženjima povodom jubileja 100 godina rvanja u Srbiji, dodeljene su nagrade Rvačkog saveza Srbije - Zlatni orden, Srebrni orden, Orden za životno delo i Zlatna plaketa.
U umetničkom delu programa učestvovale su i prvakinje Opere Aleksandra Angelov i Suzana Šuvaković Savić, pijanistkinja Nada Matijević, kao i solisti baletskog ansambla koji su izveli jednočinku “Šest plesova” Jiržija Kilijana.  
M.B.