Vesti

ODRŽANA AKADEMIJA POVODOM DEVET GODINA OD POGROMA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI

17 mart 2013

Povodom devet godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i njihovu kulturnu i versku baštinu od dolaska međunarodnih snaga, u nedelju 17. marta na Velikoj sceni održana je duhovna muzička akademija pod nazivom "Zločin bez kazne. Pogrom 17-18. mart 2004. Kosovo i Metohija".

Akademiji su prisustvovali premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, ministar kulture Bratislav Petković i druge ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnici ambasada u Srbiji i drugih međunarodnih organizacija.
Program, u kojem su učestvovali Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" i Crkveni mešoviti hor "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice, otvoren je uz nacionalnu himnu "Bože pravde".
Pod dirigentskom palicom maestra Đorđa Pavlovića izvedena su dela Svetislava Božića, Feliksa Mendelsona, Dmitrija Šostakoviča, Jozefa Hajdna, Petra Iliča Čajkovskog, Sergeja Prokofjeva...
Prisutnima su se obratili Patrijarh Irinej, pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić i premijer Dačić koji je izjavio da je uveren u postizanje pravednog i poštenog rešenja za Kosovo i Metohiju, jer se samo tako mogu obezbediti uslovi za miran i dostojanstven život u pokrajini.
- Imamo samo jedan put, a to je put dijaloga i mirnog rešavanja problema. To je dug i težak put, pun iskušenja i uveren sam da ćemo doći do pravednog i poštenog rešenja, jer samo tako možemo obezbediti uslove za miran i dostojanstven život u južnoj pokrajini u skladu sa evropskim civilizacijskim normama" - rekao je Dačić.
On je naglasio da samo jaka Srbija može da spasi Kosovo i Metohiju, a ne Srbija koja je ponižena, ne samo onime što se dešavalo već i odnosom svojih nekadašnjih saveznika.
Dačić je poručio da se samo jedinstvenom i mudrom politikom može očuvati interesi našeg naroda na Kosovu i Metohiji.
Patrijarh srpski Irinej je poručio da u razgovorima koji se vode o Kosovu i Metohiji treba da se postavi naš uslov i zahtev da se vrati veliki broj Srba na te prostore.
On je naveo da je u tom poslednjem progonu Srba sa Kosova i Metohije proterano više od 240.000 ljudi.
Srpski patrijarh je rekao da je najosnovnije i najbitnije da se obnovi narod na Kosovu i Metohiji, jer nam ne vredi mnogo obnavljanje crkava, manastira, ruševina ako nas tamo ne bude.
- Moramo biti ujedinjeni, da imamo svi jedno mišljenje, stav i ideal i jednako mislimo o Kosovu i Metohiji", rekao je srpski patrijarh, istakavši da je dužnost države Srbije da se najveći deo prognanih vrati na svoja ognjišta.
Program je vodio dramski umetnik Dimitirje Ilić.
M.B.