Vesti

Narodno pozorište u Beogradu – rezime 154. sezone

10 jul 2023

Narodno pozorište u Beogradu, u petak 7. jula, prvom reprizom predstave „Milenijum u Beogradu“, završilo je 154. sezonu u kojoj su ostvareni veoma značajni umetnički, kao i rezultati u oblasti investicionog održavanja.

U prethodnom periodu, od 1. oktobra prošle godine do početka jula na repertoar Drame, Opere i Baleta uvršteno je 12 novih naslova koji pomeraju granice tragajući za odgovarajućim umetničkim izrazom u visoko estetizovanoj refleksiji onoga što živimo.

U sektoru Drame premijerno su izvedene predstave: „Deca“, „Sitnice koje život znače“, Magbet“, „Očevi i oci“, „Naš razred“, „Urnebesna tragedija“, „Ribarske svađe” i „Milenijum u Beogradu“, operski repertoar obogaćen je klasicima „Turandot“ i „Falstaf“, dok je Balet, koji proslavlja vek postojanja, postavio dva nova naslova - „Gusar/ Le Corsaire“ i Baletski triptih „Infinitas“.

Na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, sva tri ansambla odigrala su ukupno 321 predstavu koje je sa 64 gostujuće predstave i drugim performativnim događajima održanim na Velikoj sceni i Sceni „Raša Plaović“ videlo više od sto hiljada gledalaca.

Narodno pozorište u Beogradu učestvovalo je tokom protekle sezone na 23 domaća i inostrana festivala, revijalnog i takmičarskog karaktera, a sve osvojene nagrade, ukupno 28, pripadaju sektoru Drame. 

U ovoj sezoni proslavljeno je i nekoliko značajnih jubileja; „Ženski orkestar“, prema tekstu Žana Anuja, u režiji Juga Radivojevića, obeležio je 19. novembra prošle godine deset godina od premijere, „Carstvo mraka“ (Lav Nikolajevič Tolstoj/ Igor Vuk Torbica) odigrano je 26. decembra pedeseti put, „Hasanaginica“ (Ljubomir Simović/ Jagoš Marković) 10. aprila, 150. put, „Bela kafa“ (Aleksandar Popović/ Milan Nešković), 27. maja, stoti put, dok je 31. maja obeležena i decenija od premijere Trifkovićeve „Izbiračice“, u režiji Nikole Zavišića.

U istom mesecu, (16. maj) prvak Opere Janko Sinadinović proslavio je 25, a prvak Baleta Jovica Begojev (22. maj), 20 godina umetničkog rada.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljen je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom sto godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara. 

Tokom sezone, u Muzeju Narodnog pozorišta realizovane su tri izložbe – „Izazov baletskog triptihona - Vladimir Logunov, baletski igrač, pedagog i koreograf", autorke Milene Jauković (31.10.2022.), „Severin Bijelić-veličina jednostavnosti“ (Dragan Stevović, 19. 01.) i „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“ (Milena Jauković, 01.06.).

Veoma  je značajno istaći i pokretanje strateške kulturne saradnje kroz platformu Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan koja podrazumeva pozorišnu saradnju između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti drame, opere i baleta. 

Takođe, potpisani su i Sporazumi o saradnji sa Nacionalnim dramskim teatrom Rusije „Aleksandrinski“ iz Sankt Peterburga, Nacionalnom operom Bukurešt iz Rumunije, kao i Nacionalnom operom i baletom u Sofiji.

Na ovaj način, inicirano je snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija regiona.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u svim sektorima, u prethodnih deset meseci.

„Imali smo, zaista, veoma dobru sezonu. Kada je reč o novim naslovima Drame, Opere i Baleta, zasnovanim na delima svetske i naše dramske baštine, tu ne mislim samo na broj održanih premijera, već i na njihov kvalitet. Neke od tih novih predstava su, možda, bile pomalo i neuobičajene, naročito za repertoar Drame. Tu, pre svega, mislim na Decu, predstavu koja je imala veliku čast da otvori ovogodišnje Sterijino pozorje - našu najznačajniju pozorišnu manifestaciju.  U okviru ove sezone, kao i kalendarske godine, u toku je obeležavanje veoma značajnog jubileja – sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. S ponosom ističemo tu činjenicu, ne zbog prestiža, već zbog svesti i uverenosti da nas vekovno postojanje stalno inspiriše da ne zaboravimo, da ne prekinemo tradiciju. Započinjući narednih sto godina, uvereni smo da će nas Balet Narodnog pozorišta u Beogradu sa našim najznačajnijim baletskim ansamblom uvesti, sa najvišim ambicijama i novom energijom u novi vek postojanja. Shodno tome, nadamo se i verujemo u buduće značajne rezultate. Taj jubilej, kao i Nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu koja je pripala Uspavanki za Aleksiju Rajčić, događaji su koji su nesporno obeležili ovogodišnju sezonu. U prilog tome govori i činjenica da je ovo prvi put u istoriji da je Narodno pozorište osvojilo na Pozorju to prestižno priznanje. Ne treba zaboraviti da su veoma zapaženi Selenićevi Očevi i oci, prvi put scenski postavljeni u našem pozorištu.  Proteklu sezonu,  obeležile su i dve izuzetno uspešno ostvarene operske predstave: Pučinijeva Turandot i Verdijev Falstaf. Svakako treba izdvojiti određene rezultate i kada govorimo o ukupnom  održavanju sistema Narodnog pozorišta; reč je o brojnim radovima koji su u vezi sa investicionim održavanjem i unapređenjem uslova rada i boravka u zgradi kao što su: prelazak na daljinsko grejanje, sređivanje vodovodnog sistema, obnova fasada zgrade, rekonstrukcija gledališta Velike scene… Takođe, veoma je značajno i to što smo započeli i proces revitalizacije umetničkog ansambla u Drami i Operi. U dramskom ansamblu, u stalni radni odnos, primili smo šestoro mladih glumaca. U Operi, je primljeno petoro umetnika, a u direkciji Tehnike  bi uskoro trebalo da zaposlimo četvoro ljudi.  Verujem da je veliki broj kvalitetnih predstava, za koja su predviđena brojna gostovanja, veoma dobar pokazatelj da smo na pravom putu i iskreno se nadam da ćemo i istrajati na njemu“, smatra Svetislav Goncić.

Nova, 155. sezona Narodnog pozorišta u Beogradu počeće 1. oktobra.