Vesti

Rezime 154. sezone; Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

14 jul 2023

Umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović ocenila je upravo završenu sezonu, koja je protekla u obeležavanju veoma značajnog jubileja – stogodišnjice baletskog ansambla, kao izuzetno uspešnu.

„U tu čast, poklonili smo publici čak dva premijerno izvedena baleta. Baletski repertoar je postao bogatiji za jednu klasičnu i jedni savremenu baletsku predstavu. Balet Gusar/Le Corsaire na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora, u koreografiji Bahrama Juldaševa, izvođen na mnogim svetskim scenama kao deo klasičnog baletskog nasleđa, po prvi put je prikazan u našem pozorištu angažujući celokupan korpus solista i ansambla Baleta.
 S druge strane, Baletski triptih Infinitas je publici predstavio savremene radove regionalno etabliranih koreografa Igora Kirova, Miloša Isailovića i Maše Kolar na muziku srpskih kompozitora Stanojla Rajičića, Enrika Josifa i Petra Konjovića, i predstavlja svojevrsni omaž velikanima baletske umetnosti kroz istoriju koju su stvarali inspirisani istom muzikom. Takođe, u ovoj sezoni obnovili smo i Kraljicu Margo sa novim solističkim podelama. Od značajnih regionalnih gostovanja svakako treba izdvojiti izvođenje Žizele u Skoplju u okviru platforme Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan i Ko to tamo peva na Prvom međunarodnom baletskom festivalu Plesne noći u Ljubljani“, smatra Ana Pavlović.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljen je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom sto godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.