Vesti

Planovi u 155. sezoni; Molina Udovički Fotez, umetnička direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu

16 oktobar 2023

Umetnička direktorka Drame Molina Udovički Fotez otkriva da će u novoj sezoni jedan od planova biti „brižljivo negovanje i što češće igranje predstava nastalih u protekloj sezoni“.

„Svi ti premijerni naslovi su, zaista, i po interesovanju publike, i po ocenama stručne javnosti, visokog umetničkog dometa. Sezonu smo otvorili 1. oktobra na Sceni Raša Plaović sa našom najnagrađivanijom predstavom u prošloj sezoni - Uspavanka za Aleksiju Rajčić. Očekuju nas i neka značajna gostovanja po regionu, a i šire, jer dobar glas o predstavama ostvarenim u protekloj sezoni se širi i van granica naše zemlje“, kaže Molina Udovički Fotez i dodaje da je ansambl predstave „Deca“, već na samom početku sezone, 3. oktobra, učestvovao na uglednom festivalu „MESS“ u Sarajevu.

Drama će svoj repertoar do kraja kalendarske godine obogatiti sa dva nova naslova na Sceni „Raša Plaović“.

„Već 17. oktobra očekuje nas premijera predstave Đorđa Lebovića Lutka sa kreveta broj 21 u režiji Egona Savina, sa Nikolom Ristanovskim, Zoranom Bećić  i Petrom Strugarom u podeli. Krajem novembra planirana je premijera komada Sanjao sam da sam se probudio, po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića. I podelu ove predstave činiće glumci, članovi ansambla Drame“, navodi Molina Udovički Fotez i najavljuje da će Narodno pozorište narednu 2024. godinu posvetiti svom velikanu Branislavu Nušiću, povodom 160. godina od njegovog rođenja.

„Prva premijera na Velikoj sceni biće rezervisana za Nušićevu komediju Mister dolar u režiji Miloša Lolića. Negovanje velike svetske literature u okviru dramskog repertoara nastavićemo premijerom predstave Majstor i Margarita koju će režirati Andraš Urban. Repertoar Scene Raša Plaović u narednoj godini biće, takođe, u slavu našeg Nušića, posvećen komediji. Već na proleće, Jovan Sterija Popović, koji toliko nedostaje našem repertoaru, biće pročitan u režiji Ive Milošević. Za kraj sezone planiramo, kao i nekoliko prethodnih godina, premijeru predstave o Beogradu u saradnji sa Beogradskim letnjim festivalom Belef“.