Vesti

Planovi za sezonu 2020/2021 Narodnog pozorišta u Beogradu predstavljeni u okviru rubrike „Na evropskim scenama" Evropske pozorišne konvencije (ETC)

6 oktobar 2020

Planovi za sezonu 2020/2021 Narodnog pozorišta u Beogradu predstavljeni su u okviru rubrike „Na evropskim scenama" Evropske pozorišne konvencije (ETC) (više o tome možete da pogledate OVDE

Podsećanja radi, Narodno pozorište u Beogradu postalo je punopravni član Evropske pozorišne konvencije (European Theatre Convention - međunarodna organizacija koja okuplja značajna evropska pozorišta u cilju međunarodnog povezivanja i obogaćivanja umetničkog rada) na pozorišnoj konferenciji koju je organizovala Evropska pozorišna konvencija od 10. do 12. juna ove godine u Gracu. 

Konferencija je održana onlajn, a tema je bila „Povezivanje razdvojenih – ponovno otvaranje evropskih pozorišta”.  
Neka od pitanja kojima su se bavili učesnici panela, radionica i sastanaka su bila: Kakav svet možemo da očekujemo nakon krize uzrokovane koronavirusom? Kako pozorišta mogu da oblikuju najbolju moguću budućnost za svoje kuće i svoja društva?

Posle izlaganja upravnice Ivane Vujić na generalnoj skupštini ETC-a kada je govorila o Narodnom pozorištu i budućim planovima, generalna skupština je izglasala prijem Narodnog pozorišta u članstvo u ovoj organizaciji.

Evropska pozorišna konvencija  osnovana je 1988. godine kao platforma za dijalog i interakciju stremeći ka novoj publici u današnjem evropskom društvu ističući raznolikost evropskih jezika i negujući međusobnu saradnju i umetničku razmenu širom Evrope i van nje.

Mrežu Evropske pozorišne konvencije čini više od 40 pozorišta iz preko 20 evropskih zemalja. Članstvo u ovoj organizaciji omogućava razne vrste umetničkih i organizacionih razmena.

Dokument o prijemu u članstvo Evropske pozorišne konvencije potpisali su Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta i Serž Rangoni, predsednik Evropske teatarske konvencije.