Vesti

U OKVIRU "DANA EVROPSKE BAŠTINE" ODRŽANA AKCIJA „OTVORENA VRATA NARODNOG POZORIŠTA“

20 septembar 2013

Popularna akcija „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“, koja već nekoliko godina nailazi na veoma dobar prijem kod brojnih ljubitelja teatra, održana je u subotu 21. septembra, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine".

U dobro osmišljenoj turi kroz zgradu teatra, posetioci su, uz medijatora dr Milovana Zdravkovića, saznali osnovne istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja, upoznali se sa procesom rada, obišli holove, scenu, garderobe, zakulisje...
Akcija „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“ održana je prvi put 27. marta 2010. godine u okviru projekta „Dan i noć u pozorištu“.
Tim povodom urađena je anketa sa posetiocima koji su prisustvovali obilasku zgrade, a rezultati su pokazali da je čak 99 posto ispitanika podržalo akciju. U anketi je učestvovala 121 osoba starosne dobi od 16 do 79 godina, od kojih 65 posto ima visoku, a ostali srednju stručnu spremu.Bilo je i brojnih komentara, a jedan od najlepših glasio je: „Narodno pozorište je uvek bilo simbol ovog grada, samo nastavite tu tradiciju“!
Dani evropske baštine je kulturno-turistička manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe, kao zajednička baština evropskih naroda.
U Beogradu se održava svake godine od 2002. godine.
M.B.