Vesti

AKCIJA „OTVORENA VRATA NARODNOG POZORIŠTA“ 17. SEPTEMBRA

9 septembar 2011

Popularna akcija „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“, koja je u prethodnih godinu i po dana naišla na veoma dobar prijem kod brojnih ljubitelja teatra, nastavlja se i u ovoj sezoni, a novi susreti zakazani su za subotu 17. septembar u terminima od 11. i 13. časova.

Prvi termin, koji će biti održan u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ je besplatan, dok za drugi, ulaznica košta 50 dinara.
Kontakt za rezervacije i za najavu poseta: lično na blagajni Narodnog pozorišta, ili putem telefona 011 -  262 09 46.
U dobro osmišljenoj turi kroz zgradu teatra koja traje oko sat vremena, posetioci će, uz medijatora dr Milovana Zdravkovića, saznati najosnovnije istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja, upoznati se sa procesom rada, obići garderobe, radionice, pozorišni bife...
- Naš cilj je da publici omogućimo da se na licu mesta uveri kako se stvaraju pozorišne iluzije, scenska magija, kako se baštini istorija teatra. Ovaj model, organizovanih obilazaka pozorišta, postoji u mnogim značajnim teatrima, a naša želja je da se i na ovaj način približimo nacionalnim teatrima u svetu – kaže gospodin Zdravković.
U želji da se upotpuni promocija Narodnog pozorišta, osim već uobičajenih aktivnosti i neophodnih postupaka za organizaciju manifestacije „Otvorena vrata“, ovaj događaj će 17. septembra biti obogaćen i drugim promotivnim aktivnostima koje će početi u 10,30 ispred glavnog ulaza i trajaće do 15 časova. Razvodnice, obučene u kostime iz fundusa, deliće repertoar, flajere i druge promotivne materijale Narodnog pozorišta i njegovog muzeja.
Akciju, koja je prvi put održana u subotu 27. marta 2010. godine u okviru projekta „Dan i noć u pozorištu“, podržalo je čak 99 posto ispitanika – pokazali su rezultati ankete koja je tim povodom urađena sa posetiocima koji su prisustvovali obilasku zgrade.
U anketi je učestvovala 121 osoba starosne dobi od 16 do 79 godina, od kojih 65 posto ima visoku, a ostali srednju stručnu spremu.
Bilo je i brojnih komentara, a jedan od najlepših glasio je: „Narodno pozorište je uvek bilo simbol ovog grada, samo nastavite tu tradiciju“!
M.B.