Vesti

NARODNO POZORIŠTE POSTALO ČLAN EVROPSKE TEATARSKE KONVENCIJE

10 oktobar 2016

Na Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije (European Theatre Convention), Narodno pozorište u Beogradu jednoglasno je 7. oktobra primljeno u punopravno članstvo te najveće teatarske mreže u Evropi, koju čini više od 50 evropskih teatara iz 20 zemalja koja prezentuju najbolje pozorišne produkcije u svojim zemljama.
Ovogodišnji skup, koji je u okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala "MESS" održan od 6. do 10. oktobra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, okupio je više od 50 pozorišnih profesionalaca najvišeg ranga koji su predstavljali 20 renomiranih evropskih nacionalnih teatara i kulturnih institucija.
Takođe, među učesnicima su bili i brojni međunarodni stručnjaci i predavači iz oblasti književnosti, digitalne tehnologije i kulture, kao i nagrađivani pozorišni umetnici iz regiona.
Tokom trajanja skupa, održane su brojne diskusije na kojima su razmenjivane ideje o ulozi teatra kao primera prihvatanja i razumevanja, kao medijatora u interkulturnim konfliktima, ali i kao mesta gde se ti konflikti rešavaju mirnim putem i na kreativni način.
Evropska teatarske konvencija osnovana je u Parizu 1988. godine.
M.B.