Vesti

NARODNO POZORIŠTE POSTALO ČLAN "JADRANSKE RUTE" U OKVIRU PROJEKTA "EVROPSKA RUTA ISTORIJSKIH TEATARA"

27 maj 2014

Tokom protekle nedelje, od 21. do 23. maja, u gradu Hvaru, na istoimenom ostrvu u Hrvatskoj, održan je međunarodni skup posvećen pripremama istorijskih pozorišta za budućnost.
Na ovoj manifestaciji, organizovanoj u okviru evropskog kulturnog projekta - "Evropska ruta istorijskih teatara", učestvovali su predstavnici oko sedamdesetak izabranih teatara Evrope, uključujući i Narodno pozorište u Beogradu koje su predstavljali dr Sanja Živanović, teatrolog i Mikojan Bezbradica, novinar i urednik sajta.
Kriterijumi pri odabiru pozorišta, osnovanih do 1920. godine, odnosili su se na njihov arhitektonski značaj i istorijsku vrednost.
Generalna zamisao je da se stvori mreža različitih evropskih kulturnih puteva koji bi, između ostalog, činili i zajedničku mapu kulturnog turizma.
Jedan od ciljeva je i da se istakne jedinstveni duhovni prostor i zajednički koreni pozorišnih zgrada Evrope, a samim tim i značaj pozorišta kao evropske kulturne baštine.
Narodno pozorište u Beogradu je zbog lepote arhitekture, očuvanosti i iznad svega bogate istorije izabrano i uvršteno u "Jadransku rutu" čije članove čine i odabrana pozorišta iz bivših jugoslovenskih zemalja.
Komunikaciju sa Udruženjem evropskih istorijskih teatara, sa sedištem u Berlinu, uspostavio je Istraživački centar Narodnog pozorišta u Beogradu koji je dostavio odabrane sistematizovane materijale i fotografije na osnovu kojih je naša Kuća uvrštena u pomenutu prestižnu rutu.  
Projekat je u celini finansirao Kulturni program Evropske unije, a pokrenut je iz Muzeja hvarske baštine i 12 zemalja - partnera.
Pokrovitelj konferencije je PERSPECTIV - Association of Historic Theatres in Europe (Udruženje istorijskih teatara Evrope).
Na skupu, održanom u hotelu "Palas", u centru Hvara, pored do sada postojećih ruta, osnivanih od 2007. godine do danas ("Nemačka ruta", "Nordijska ruta", "Carska ruta", "Italijanska ruta", "Britanska ruta"), svečano je promovisana i pomenuta "Jadranska ruta", u kojoj su, osim Narodnog pozorišta u Beogradu, i Slovensko narodno gledališče Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Hvarsko pučko kazalište, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Šibenik, Hrvatsko narodno kazalište "Ivana pl. Zajca" Rijeka, Narodno pozorište Sarajevo, Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Cetinje, Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin i Narodno pozorište Sombor.
O "Jadranskoj ruti", je u veoma sadržajnom izlaganju propraćenom atraktivnim ilustrativnim materijalom, govorila gospođa Mirjana Kolumbić, glavni menadžer rute, koja je tom prilikom, posebno apostrofirala Narodno pozorište u Beogradu kao vodeći teatar u regionu sa najjačim ansamblom.
Program je uključivao nekoliko predavanja na temu specifičnih slučajeva pojedinih pozorišta, među njima i hvarskog - najstarijeg komunalnog pozorišta u Evropi, osnovanog 1612. godine.
Teme konferencije, između ostalog, bile su "Uvođenje istorijskih pozorišta u registar zaštićenih spomenika (govornik: Per Forstrom iz Švedske), "Prilagođavanje gledališta i upotreba istorijske i moderne scenske opreme" (Tomas Lanc, Švedska), "Planovi za klimatizaciju "Teatra all' Antica" u Sabioneti iz 1590" (Andrea Marćini, Italija), "Pozorište Manoel u Malti - najnoviji i budući radovi" (David Drago, Malta), "Postignuća EcoVenue projekta u Britaniji" (Mihora Samuel, Velika Britanija), "Evropska ruta istorijskih teatara i novi mediji - neki osvrti na digitalnu budućnost istorijskih pozorišta" (Antje Boshold, Nemačka), osvrt na izložbu u pripremi "Evropska ruta istorijskih teatara - Istorija Evrope ispričana kroz stara pozorišta" (Karsten Jung, Nemačka)...
Na marginama skupa, bilo je reči o poplavama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i tom prilikom upućene su snažne poruke podrške u kojima je iskazana solidarnost sa građanima poplavljenih područja u sve tri države.
Na završnici radnog dana, učesnici konferencije prisustvovali su predstavi „Stori letrat“ Lucije Rudan u izvođenju Hvarskog pučkog kazališta.
Pomenute pozorišne zgrade, koje su istovremeno i istorijski spomenici, ostaju i dalje u svojoj osnovnoj nameni - scenski prostori, ali su dobile i novu dimenziju u vidu turističkih atrakcija.
M.B.

Potpisi za slike:
Mirjana Kolumbić, tokom promovisanja "Jadranske rute"
Glavni menadžer, Udruženja evropskih istorijskih teatara, Karsten Jung i teatrolog Sanja Živanović

Više fotografija možete pogledati OVDE