Vesti

PRIPADNICI MANjINA, POLAZNICI DRŽAVNOG PROJEKTA, POSETILI NARODNO POZORIŠTE

30 mart 2012

Polaznici projekta “Program stažiranja za mlade, pripadnike nacionalnih manjina u državnim institucijama u Srbiji”, posetili su 30. marta Narodno pozorište u Beogradu.

U susretu sa upravnikom Božidarom Đurovićem, oni su izrazili zadovoljstvo što im se ukazala prilika da posete Narodno pozorište. Tokom višečasovnog boravka, obišli su zgradu i Muzej Narodnog pozorišta, prisustvovali su ciklusu “Susreti” čiji je gost bio glumac Predrag Miki Manojlović i odgledali predstavu “Hasanaginica” u izvođenju dramskog ansambla Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.  
Koordinatorka projekta u Upravi za ljudska i manjinska prava Nataša Bošković, u izjavi sa sajt Narodnog pozorišta, rekla je da je “Program stažiranja za mlade, pripadnike nacionalnih manjina u državnim institucijama u Srbiji” namenjen pripadnicima albanske, bošnjačke i romske nacionalne manjine.
Prema njenim rečima, tokom šestomesečnog stažiranja, koje se završava 30. aprila, pružena im je šansa da se bolje upoznaju s radom državne uprave i to kroz rad u institucijama koje su od najvećeg značaja za ostvarivanje kolektivnih prava manjina.
- Cilj projekta je povećanje aktivnog učešća nacionalnih manjina, pripadnika romske, bošnjačke i albanske zajednice, u javnom životu i njihovo pojačano uključivanje u državne ustanove u Srbiji – kazala je Boškovićeva i podsetila da je projekat pokrenula Uprava za ljudska i manjinska prava Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u partnerstvu sa misijom OEBS-a u Srbiji i uz finansijsku podršku britanske ambasade.
Ona je dodala da program okuplja desetoro mladih ljudi, iz Novog Pazara, Bujanovca, Preševa, Niša i Bele Palanke, koji su na stažu u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Koordinacionom telu Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva i Ministarstvu prosvete i nauke.
Polaznica projekta Sara Mustafa rekla je da je oduševljena prijemom u Narodnom pozorištu, ali i sa svim onim što je tom prilikom videla.
- Ovo je bilo jedno lepo i korisno iskustvo za sve nas. Što se tiče samog projekta, to je odlična stvar, posebno za nas, pripadnike albanske zajednice, pošto smo u prilici da usavršavamo srpski jezik – ocenila je ona.
Njen kolega, pripadnik bošnjačke zajednice - Fahrudin Kladničanin iz Novog Pazara, takođe je bio oduševljen što je posetio Narodno pozorište.
- Ovde se osećam veoma prijatno. Odgovara mi ovaj ambijent, a posebno mi se dopao muzej koji je, kako sam čuo, specifičan po mnogo čemu. Od kustoskinje sam saznao da je ovo namlađi muzej u Srbiji koji je, za nepunih godinu i po dana koliko postoji, posetilo čak 30.000 ljudi. To je podatak vredan pažnje. Upućujem veliku pohvalu za jednu ovako kreativnu ideju – kazao je Kladničanin.
M.B.