Vesti

ŽELjKO LUČIĆ I ZORAN TODOROVIĆ POSETILI NARODNO POZORIŠTE

19 decembar 2011

Solisti svetskih operskih scena Željko Lučić i Zoran Todorović posetili su u ponedeljak 19. decembra Narodno pozorište u Beogradu.

U razgovoru sa upravnikom Božidarom Đurovićem razmatrane su mogućnosti da dvojica priznatih umetnika, koji su i ranije nastupali u Narodnom pozorištu, tokom ove sezone gostuju u nekoj od operskih predstava sa redovnog repertoara.
Lučić koji važi za jednog od najboljih baritona sveta, i Todorović, vodeći tenor evropskih operskih scena, zahvalili su Đuroviću na srdačnom prijemu i najavili mogućnost da bi u bliskoj budućnosti, a u skladu sa ranije ugovorenim obavezama koje imaju, mogli da pronađu neki slobodan termin kako bi nastupili u Nacionalnom teatru.
Lučić je rođen 1968. u Zrenjaninu. Studije solo pevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu u klasi profesorke Biserke Cvejić. Krajem devedesetih odlazi u Frankfurtsku operu. Nastupao je u Metropolitenu, Kovent gardenu, Nacionalnoj operi Pariza, Amsterdamu, Beču, Baltimoru, Firenci.. Danas je jedan od najcenjenijih svetskih baritona.
Todorović je pevanje i glumu studirao u Nemačkoj gde je i dobio prvi angažman u hanoverskoj Štacoperi. Potom mu se širom otvaraju vrata najprestižnijih operskih kuća u Beču, Parizu, Barseloni, Madridu, Milanu, Lionu, Berlinu, Drezdenu, Tuluzu, Tokiju, San Francisku, Londonu... Nastupa sa velikim operskim divama i pod vođstvom najpoznatijih svetskih dirigenata.
Dvojica umetnika borave u Beogradu povodom učešća na Novogodišnjem operskom gala koncertu koji će biti održan 21. decembra u Velikoj dvorani Centra “Sava”. Biće to njihov prvi zajednički nastup posle pauze od 13 godina.  
M.B.