Vesti

Željko Lučić gostovao u Verdijevoj „Travijati“

9 april 2022

U Verdijevoj operi „Travijata“, koja je pod dirigentskom upravom Dejana Savića izvedena 9. aprila na Velikoj sceni, u ulozi Žorža Žermona gostovao je jedan od najpriznatijih svetskih baritona Željko Lučić. 
 
Bio je to njegov prvi nastup u Narodnom pozorištu u Beogradu posle pauze duže od decenije.  

Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu, nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što  su Metropoliten Opera, Milanska skala, Kraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere, Bečka državna opera.

Njegovi mnogobrojni angažmani u Metropoliten operi obuhvataju izvođenja naslovnih rola u Magbetu, Nabuku i Rigoletu, kao i uloge Alfija u operi Kavalerija rustikana, Amonasra u Aidi, Žorža Žermona u Travijati, Grofa Lune u Trubaduru, Enrika u Lučiji od Lamermura, Jovana u Salomi i Skarpije u Toski.

U „Travijati“, zahtevnoj operi velike dramske snage, kao gosti su nastupili i mladi solisti, doktorandi na Fakultetu muzičkih umetnosti – Vesna Đurković (Violeta Valeri) i Stevan Karanac (Alfred Žermon).

Uloge su ostvarili i Ljubica Vraneš (Flora Bervoa), Tatjana Mitić (Anina), Mihailo Šljivić (Doktor Grenvil/ Markiz d’ Obinji), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Slobodan Živković (Gaston), Siniša Radin (Đuzepe) i Predrag Gligorić (Komisionario).

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.

Pre početka predstave u foajeu partera Velike scene otvorena je izložba fotografija povodom 100 godina od prvog izvođenja „Travijate“ u Narodnom pozorištu u Beogradu (autori Dragan Stevović i Dragica Gaćeša).