Vesti

STUDENTI MEDICINSKOG FAKULTETA VMA POSETILI NARODNO POZORIŠTE

13 jun 2012

Studenti Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije (VMA) Univerziteta odbrane u Beogradu posetili su u sredu 13. juna Narodno pozorište.

Tokom višečasovnog boravka, studenti u pratnji dekana fakulteta - brigadnog generala Miodraga Čolića, prvo su obišli zgradu i Muzej Narodnog pozorišta, a potom su na Velikoj sceni pogledali operu “Trubadur” Đuzepea Verdija.
Na prijemu održanom pre početka predstave, gospodin Čolić, koji se na dužnosti dekana Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane nalazi od 25. novembra 2011. godine, zahvalio se upravniku Božidaru Đuroviću i kustoskinji Zorici Janković na srdačnom prijemu istakavši da boravak u Narodnom pozorištu, za njega i studente, predstavlja veliko zadovoljstvo.
On je posebne komplimente uputio na račun kompletne muzejske postavke ocenivši je kao “fantastičnu stvar”.
- Bio sam ovde već nekoliko puta. Uživam u kompletnoj postavci. Lično, meni je najinteresantniji ovaj istorijski deo. Svaki put me podseti na neke umetnike koje su mnogi zaboravili, a sa druge strane, lepo je vratiti se u to neko vreme kada su oni stvarali – rekao je gospodin Čolić koji je od 2009. godine redovni član SANU.
Đurović je kazao da ova poseta predstavlja samo jednu iz niza raznih aktivnosti između te dve ugledne institucije čija uspešna saradnja traje duže od jedne decenije.
- Dobrota i briga ljudi sa VMA prema zaposlenima u Narodnom pozorištu ne može se iskazati baš rečima. Mi se trudimo da se zaposleni sa VMA i studenti Medicinskog fakulteta ovde osećaju kao kod svoje kuće. Ja im želim dobrodošlicu u nadi da ćemo svi zajedno češće biti ovde, a mnogo ređe na VMA, kao pacijenti. Ipak, veoma je bitno da u najtežim trenucima znamo gde treba da odemo, jer i svako prijateljstvo i svaka odanost se ne potvrđuje u radosti i veseljima, nego u nevoljama i tugama. U svim tim problemima, VMA je uvek bila uz Narodno pozorište – podsetio je Đurović.
Oduševljenje muzejskom postavkom nije krila ni studentkinja Jelena Isajlović koja je rekla da ne može da pronađe prave reči kojima bi iskazala svoje divljenje.
- Zaista je jako lepo videti na jednom mestu istorijat Narodnog pozorišta i kako se ono razvijalo svih ovih, skoro, 150 godina. Posebno sam oduševljena kostimima. Božanstveni su – kazala je ona.
Njen kolega Svetozar Stanković rekao je da mu je ovo prvi boravak u Muzeju Narodnog pozorišta čija je kompletna postavka ostavila na njega, kako je naglasio, veoma jak utisak. On je, kao nešto posebno i upečatljivo, izdvojio scenografsku maketu Vladimira Marenića za predstavu „Magbet“ i kostim Ljubinke Bobić iz predstave "Gospođa ministarka".
Prvi put, kako nam je priznala, u Muzeju je boravila i studentkinja Sandra Marković koja je ocenila da taj prostor “odiše na poseban način, ima neki svoj šarm, šmek, ništa nije napadno, jer je sve urađeno sa stilom“.
Medicinski fakultet VMA, koji pripada Univerzitetu odbrane u Beogradu, akreditovala je u aprilu 2009. godine Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta.
M.B.