Vesti

NARODNO POZORIŠTE NA IZLOŽBI U LjUBLjANI, U OKVIRU EVROPSKE RUTE ISTORIJSKIH TEATARA – TRENUTNO NAJVEĆEG KULTURNOG PROJEKTA U EVROPI

14 novembar 2016

Putujuća izložba pod nazivom „Istorija Evrope o kojoj pričaju teatri“, u okviru koje je pod okriljem Evropske rute istorijskih teatara, zastupljeno i Narodno pozorište u Beogradu, otvorena je u Slovenačkom pozorišnom institutu u Ljubljani.
Postavku, koju će svi zainteresovani posetioci moći da pogledaju do 3. januara 2017. godine, otvorila je državna sekretarka kulture Republike Slovenije Damjana Pečnik.
Nakon toga, izložba će biti postavljena u nemačkom gradu Hanauu, a zatim i u prestonici Velike Britanije – Londonu.
Postavku su zajednički pripremili pozorišne organizacije iz Slovenije, Danske, Engleske, Nemačke, Austrije i Poljske.
Evropska ruta istorijskih teatara, u okviru koje postoje "Nemačka ruta", "Nordijska ruta", "Carska ruta", "Italijanska ruta", "Britanska ruta", “Iberijska ruta”, „Jadranska ruta“…  je trenutno najveći kulturni projekat u Evropi.
Na inauguracionoj konferenciji za „Jadransku rutu“, održanoj 20. maja 2014. godine na Hvaru, osim Narodnog pozorišta u Beogradu, učestvovali su i Slovensko narodno gledališče Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Hvarsko pučko kazalište, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Šibenik, Hrvatsko narodno kazalište "Ivana pl. Zajca" Rijeka, Narodno pozorište Sarajevo, Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Cetinje, Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin i Narodno pozorište Sombor.
Kriterijumi pri odabiru pozorišta, osnovanih do 1920. godine, odnosili su se na njihov arhitektonski značaj i istorijsku vrednost.
Generalna zamisao je da se stvori mreža različitih evropskih kulturnih puteva koji bi, između ostalog, činili i zajedničku mapu turizma kulture.
Jedan od ciljeva je i da se istakne jedinstveni duhovni prostor i zajednički koreni pozorišnih zgrada Evrope, a samim tim i značaj pozorišta kao evropske kulturne baštine.
Evropska ruta istorijskih teatara trenutno prolazi kroz 22 zemlje, a do leta 2017. godine planirano je da obuhvati sve evropske države.
M.B.