Vesti

Planovi u 155. sezoni; Nikola Mijailović, umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

17 oktobar 2023

Opera Narodnog pozorišta zvanično je otvorila novu sezonu 4. oktobra svojom najnovijom produkcijom - Verdijevim  „Falstafom”, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića.

„U toj komičnoj operi, premijerno izvedenoj 3. juna ove godine, ulogu Gazdarice Kvikli prvi put je pevala Nataša Jović Trivić, ulogu Mis Meg Pejdž  Ljubica Vraneš, a ulogu Fentona - Mladen Prodan. Nekoliko dana kasnije, 8. oktobra, naš Orkestar i Hor učestvovali su na Gala koncertu povodom stogodišnjice rođenja slavne operske dive Marije Kalas koji je bio održan na Velikoj sceni, povodom otvaranja 55. Bemus-a. U okviru istog festivala, Hor Opere je sa ansamblom RTS-a izveo Verdijev Rekvijem na KNU u Beogradu 14. oktobra, dok smo to isto veče na Velikoj sceni imali koncert polaznika Operskog studija Borislav Popović uz pratnju Orkestra Narodnog pozorišta. Kada je reč o događajima u ovom mesecu, opera Turandot će biti odigrana 18. oktobra, a četiri dana kasnije, izvođenjem Pučinijeve Manon Lesko prvi put će dirigovati Aleksandar Kojić, renomirani umetnik koji je nedavno postao naš stalni član“.

„Priznati bugarski umetnik svetske reputacije, bariton Kiril Manolov gostovaće 1. novembra u naslovnoj ulozi u Verdijevom Falstafu, roli koja predstavlja njegov zaštitni znak. Odmah posle toga 4. novembra, u naslovnoj ulozi u Verdijevoj operi Travijata, nastupiće sopran Isidora Moles, pobednica takmičenja 1st Online Classical Voice Competition SOI Scuola dell'Opera Italiana Fiorenza Cedolins, za 2023. godinu“.

Umetnički direktor Opere je istakao da su u tom sektoru u ovoj sezoni, planirane i obnove opera „Na uranku” i „Norma”, kao i operete „Slepi miš” koja je najčešće nezaobilazni deo svakog ozbiljnog repertoara u periodu oko novogodišnjih praznika.

U nastavku sezone, govoreći o tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu 13. januara, istakao je da bi taj događaj trebalo da bude zajednički realizovan u saradnji sa ansamblom Baleta.

Takođe, napomenuo je da je do kraja sezone u planu i premijera „Pikove dame“ Petra Iljiča Čajkovskog koja se očekuje na proleće.

„Kada je reč o Operskom studiju Borislav Popović, posle napravljene reforme koju smo sproveli u prethodnih godinu i po dana, nastavićemo u tom pravcu i dalje. Podsećam da se sada u Studiju, pored solista, usavršavaju i mladi, izvanredni korepetitori i dirigenti. Mnogi polaznici uključeni su u aktuelni repertoar i za svoje nastupe dobijaju honorar, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu. U planu je vraćanje u repertoar opere za decu Snežana i sedam patuljaka Dragana Karolića, koja je imala izuzetno uspešnu premijeru u junu 2022. godine. Takođe, očekujem da i dalje budemo aktivno uključeni u platformu Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan koja podrazumeva pozorišnu saradnju između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti drame, opere i baleta. Podsećam da su Sporazumi o saradnji koje smo potpisali sa Operama iz Sofije i Bukurešta već dali rezultate; u junu ove godine na Operskom festivalu u Bukureštu ostvarili smo veličanstveni uspeh gostujući sa Manon Lesko Đakoma Pučinija“.