Vesti

Rezime 154. sezone; Nikola Mijailović, umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

13 jul 2023

„Prezadovoljan sam rezultatima koje smo ostvarili u ovoj sezoni“, ocenjuje umetnički direktor Opere Nikola Mijailović i dodaje: „Imali smo dve, zaista, velike i uspešne premijere zahtevnih opera Turandot (koprodukcija sa Madlenijanumom) i Falstaf, poslednjih dela koje su napisali Pučini, odnosno Verdi. Drago mi je što je napravljena i reforma Operskog studija Borislav Popović  u kojem se sada, pored solista, usavršavaju i mladi, izvanredni korepetitori i dirigenti. Mnogi polaznici uključeni su u aktuelni repertoar i za svoje nastupe dobijaju honorar, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu. 
Kada je reč o kadrovskoj politici, primili smo u stalni radni odnos renomirane umetnike Sanju Anstasiu, Sonju Šarić, Vesnu Đurković, Mihaila Šljivića i dirigenta Aleksandara Kojića. Nedavno, sredinom juna, imali smo i veoma uspešno gostovanje na Operskom festivalu u Bukureštu sa Pučinijevom Manon Lesko. Prvi put u istoriji naše Opere, gostovali smo na toj manifestaciji. 
Takođe, veoma je značajno što smo pokrenuli i platformu Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan koja podrazumeva pozorišnu saradnju između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti drame, opere i baleta. Ova platforma, čija je realizacija započela jesenas Pučinijevim Boemima koje smo obnovili, omogućiće snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija ovih triju zemalja i biće važna  poruka svetu izvan ove regije o jedinstvenosti balkanske kulture“.