Vesti

Rezime 154. sezone; Molina Udovički Fotez, umetnička direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu

12 jul 2023

Zadovoljna ostvarenim rezultatima u sezoni 2022/23  umetnička direktorka Drame Molina Udovički Fotez, rekla je:
„O radu Drame u protekloj sezoni najbolje govore veliko interesovanje publike za sve novoizašle predstave i više od trideset nagrada osvojenih na festivalima u zemlji i regionu, kao i van tih manifestacija. Repertoarska tendencija da se neguje nacionalno dramsko i literarno stvaralaštvo kroz dramatizacije je reprezentovana predstavama Deca, Očevi i oci, Urnebesna tragedija (ostvarena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Banjaluka) i Milenijum u Beogradu (u saradnji sa BELEF festivalom). Kapitalna dela svetske dramske baštine reprezentovana su najređe igranom Šekspirovom tragedijom Magbet i čuvenom Goldonijevom komedijom Ribarske svađe. Nakon brojnih postavki širom Evrope i sveta, savremeno dramsko i literarno stvaralaštvo predstavljeno je premijerama na Sceni Raša Plaović - Naš razred i Sitnice koje život znače. Kreativno je aktiviran veliki broj glumaca našeg ansambla, od izuzetnih prvaka, koji su doneli najznačajnije glumačke nagrade Narodnom pozorištu, do najmlađih, novoprimljenih članova. Strateško obnavljanje ansambla Drame, posle desetogodišnje pauze, naišlo je na dragocenu podršku glumaca i stalnih reditelja Drame, koji su im ukazali poverenje u svojim režijama. Uz izuzetno uspešno učešće predstave Rat i mir na festivalu Mitem, koji je bio centralni događaj desete Pozorišne olimpijade u Budimpešti, ovu sezonu ćemo svakako pamtiti i po pet nagrada koje su dobile dramske predstave kao najbolje na festivalima, a pre svega Gran pri Sterijinog pozorja za Uspavanku za Aleksiju Rajčić, jer je tu nagradu Narodno pozorište  dobilo prvi put u 68 godina postojanja ovog prestižnog festivala“, ukazuje Molina Udovički Fotez.

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ komad, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, ubedljivo je trijumfovala na Sterijinom pozorju i osvojila sledeće nagrade: za najbolju predstavu i  tekst savremene drame; Vanji Ejdus pripala je Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, Neveni Glušic za originalnu scensku muziku, a Ljiljana Mrkić Popović Sterijinu  za scenski govor. Svoje visoke umetničke domete, ova poetska drama potvrdila je i na 25. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci gde je proglašena najboljom predstavom na osnovu jednoglasne odluke stručnog žirija koji joj je dodelio i nagrade za najbolju režiju i najbolju glumicu.

Prvakinja Drame Vanja Ejdus, za ulogu Aleksije, nagrađena je i na 31. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru („Zoranov brk“ i Nagrada „Zoran Radmilović“ za najbolje glumačko ostvarenje), na sedmom Festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu osvojila je Nagradu za najbolju žensku ulogu, a postala je i laureat Nagrade „Raša Plaović“, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2021/2022.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, prvakinji Drame Narodnog pozorišta Radmili Živković dodeljen je Sretnjski orden drugog stpena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume.

Među nagrađenima u prethodnom periodu bili su i „Rat i mir“, roman u dramatizaciji  Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića (Nagrada za najbolju kostimografiju i Nagrada publike na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu, Nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu, Nagrada za nabolju režiju i Nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike na 29. Međunarodnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen" na kojem su priznanja osvojili i Hadži Nenad Maričić – Nagrada za najbolju mušku ulogu i Teodora Dragićević - Nagrada „Tomislav Pejčić“ za najbolju mladu glumicu/ glumca), predstava „Sitnice koje život znače” Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova (Nagrada žirija publike za najbolju predstavu na 15. Pozorišnim svečanostima – „Festival pobednika festivala" i Specijalna nagrada žirija novinara Mladenu Andrejeviću, za lik Čezarea s kojim je osvojio i Statuetu „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 49. „Danima komedije“ u Jagodini, kao i Nagradu za glumu „Milan Gutović” na IX Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi Tvrđava teatar, dok je Neli Mihailović za ulogu Rosane pripala Nagrada za najbolju glumicu), Kalina Kovačević (Nagrada „Ružica Sokić“ za uloge Julije Kavran u „Godinama vrana“ i Elen u „Ratu i miru“), Nebojša Dugalić (Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 27. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, za ulogu Magbeta), Irena Popović (Nagrada grada Beograda u oblasti muzike i muzičko-scenskog stvaralaštva za predstavu „Deca“) i Nevena Glušica (Nagrada za muziku u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ na „Pozorišnom proleću“).

Na jubilarnim 40. „Nušićevim danima“ u Smederevu, komad „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića osvojio je Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke stručnog žirija i na osnovu glasova publike.

Među laureatima, bili su i glumica Nina Nešković koja je za uloge Sonje u „Ratu i miru“ i Eme u „Sitnicama koje život znače“ dobila Nagradu „Petar Banićević“, Nada Šargin je na 29. Međunarodnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen" za naslovni lik Nore, u čuvenom Ibsenovom klasiku „Nora - Lutkina kuća“ osvojila Nagradu za najbolju žensku ulogu, Tatjani Mandić Rigonat, za režiju predstave „Naš razred", po tekstu Tadeuša Slobođaneka, pripala je Nagrada „Ljubomir Muci Draškić", dok je Olga Odanović svojoj bogatoj kolekciji prestižnih priznanja pridružila i Nagradu „Mija Aleksić - biti glumac“.