Vesti

V.d. direktorka Drame Tanja Šljivar položila venac na spomen-ploču tragično preminulog glumca Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragana Maksimovića Makse

6 februar 2019

U znak sećanja na tragično preminulog glumca Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragana Maksimovića Maksu, u četvrtak, 7. februara na njegov rođendan, v.d. direktorka Drame Tanja Šljivar, u društvu izvršne direktorke Nacionalnog teatra Jasmine Zotović, položila je venac na spomen-ploču na Zelenom vencu.  

U izjavi za medije, Šljivar je kazala da Narodno pozorište već godinama odabira da se baš na dan kada je Maksimović rođen, a ne na dan kada je preminuo, niti na dan kada je pretučen, obeleži njegov život, njegova velika karijera kao i umetnički doprinos koji je dao jugoslovenskom i srpskom pozorištu i filmu. 
 
Ona je podsetila da je Maksimović izgubio život tri dana pre svog rođendana „na tako strašan način“ i ukazala da kao društvo moramo da osuđujemo svaku vrstu nasilja.

Podsetivši da počinioci tog zlodela još uvek nisu procesuirani, Šljivar je posebno apelovala na naš sudski i pravni sistem da „ne sme da dopušta takve propuste u nekažnjavanju nasilja“. 
  
Spomen-ploča je postavljena na mestu gde je nekadašnji prvak Drame Nacionalnog teatra brutalno pretučen u noći između 17. na 18. novembar 2000. godine od strane nasilnika.

Posle dva i po meseca, 4. februara 2001. godine, priznati dramski umetnik je, u bolnici, podlegao povredama.

Spomen ploča, pored nekadašnjeg restorana „Beli grad“, otkrivena je 18. novembra 2006. godine (na inicijativu reditelja Gorana Markovića), u znak sećanja na Maksimovića, ali i kao opomena da se takav bezumni i ludački čin nikad više ne ponovi.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu.

Tokom karijere ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Nacionalnom teatru u Beogradu debitovao je 1971. godine ulogom Vojnika u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“.

Tokom tri decenije, na sceni matičnog teatra ostvario je veoma zapažene role u predstavama "Sarajevski atentat" (Nedeljko Čabrinović), "Mandragola" (Fra Timoteo), "Britanik" (Neron), "Lenjin, Staljin, Trocki" (Genrih Grigorijevič Jagoda), "Kosovska hronika" (Avdula), "Ribarske svađe" (Bepo), "Poslednja potera za zlatom" (Cager), "Kraj partije" (Ham), "Mesec dana na selu" (Ignjatije Ilič Spigeljski), "Suđenje gospođi Bovari" (Senar), "Dugo putovanje u noć" (Edmund Tajron), "Maksim Crnojević" (Dužde od Mletaka)...

Igrao je u televizijskim serijama "Otpisani", "Duvanski put", "Priče iz majstorske radionice", "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Otvorena vrata", "Gore dole"...

Glumio je u filmovima "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", “Poslednji krug u Monci”, “Rane”, "Pad Italije", "Nož", "Mi nismo anđeli", “Crni bombarder”, “Stršljen”, "Lepa sela, lepo gore"...

Maksimović je bio jedini srpski glumac koji je sarađivao sa jednim od najpriznatijih svetskih pozorišnih reditelja i teoretičara Piterom Brukom. U njegovoj drami „Susreti sa izuzetnim ljudima“, iz 1979. godine, maestralno je odigrao ulogu jermenskog filozofa i mistika Gurđijeva.
M.B.