Vesti

Molina Udovički Fotez na čelu Drame umesto Tanje Šljivar

1 novembar 2019

Nova direktorka Drame Narodnog pozorišta od 1. novembra je dramaturškinja Molina Udovički Fotez.

Na tu funkciju, u v.d. statusu, postavljena je odlukom upravnice Narodnog pozorišta Ivane Vujić, umesto dramske spisateljice Tanje Šljivar.

Ovu informaciju, upravnica je saopštila 1. novembra na kraju konferencije održane povodom gostovanja Kraljevskog dramskog pozorišta „Dramaten” iz Stokholma.  

Molina Udovički Fotez diplomirala je 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija. Iste godine zaposlila se kao dramaturg u Redakciji dramskog programa Televizije Novi Sad i narednih godina radi kao dramaturg, urednik domaće drame i serijskog programa, urednik strane drame i serijskog programa i glavni urednik Redakcije dramskog programa.

Tokom tog perioda potpisuje četrdesetak TV drama, TV filmova i serija realizovanih u Dramskom programu televizije Novi Sad (Balkan ekspres – drugi deo, Crni bombarderNajviše na svetu celomTito i ja, Vruće plate, Leto, Violinski ključ, Divlji svetac...) 

Kao predstavnik JRT-a  1989. godine član je međunarodnog žirija  za TV filmove i drame Prixfutura u Berlinu kada TV film Televizije Beograd Slučaj Harms dobija  Grand prix festivala. Godine 1990. je najmlađi učesnik na konferenciji dramskih eksperata (Drama experts conference 1990 ) u Antverpenu.

Godine 1982 pošto je već po njenom scenariju realizovana TV drama Zemlja u režiji Nikole Lorencina,  ista drama biva postavljena i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u režiji Radoslava Dorića.

Autor je nekoliko radio-drama, komada za decu i nekoliko televizijskih adaptacija tekstova drugih autora ( Ljubavno pismo Koste Trifkovića, Kako zabavljati gospodina Martina Borislava Pekića...)                       

Kratko vreme je urednik u Igranom programu Televizije Beograd, a od 2002. dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na predstavama radi sa nizom značajnih pozorišnih reditelja kao što su Jirži Mencl ( Vesele žene vindzorske), Vida Ognjenović ( Tri sestre, Muke sa slobodom, Nezvani gost, Car Edip ) Jagoš Marković (Pokondirena tikvaDrAntigonaSvinjski otac – Zvezdara teatar) ,  Ivana Vujić (Hamlet), Nikola Zavišić ( Važno je zvati se Ernest, Izbiračica), Milan Nešković ( Kod večite slavine, Bela kafa ).

Od 2003 do 2011. godine uz posao dramaturga radi i kao pomoćnik direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Od juna 2011. do februara 2013 godine  je direktor Drame nacionalnog teatra.

U tom periodu, u maju 2012.godine Drama Narodnog pozorišta je prvi put u istoriji srpskog teatra imala premijeru na daskama čuvenog Glob teatra u Londonu (na Olimpijadi kulture) Šekspirove istorijske hronike Henri Šesti u režiji Nikite Milivojevića i to na srpskom jeziku. 

Povremeno se bavi pedagoškim radom.