Vesti

Rediteljka Ivana Vujić umesto Dejana Savića na čelu Narodnog pozorišta

19 novembar 2018

Vlada Srbije razrešila je 20. novembra, na lični zahtev, upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića i na njegovo mesto postavila rediteljku Ivanu Vujić.

Ivana Vujić je od 2005. godine redovni profesor Fakulteta dramske umetnosti, na predmetu Pozorišna režija.

Diplomirala je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a postdiplomske studije završila je na pariskoj Sorboni i Njujorškom univerzitetu (odsek izvođačkih umetnosti).  

Bila je umetnički direktor Bitef teatra od 1990. do 1997, kao i umetnički direktor FIAT - festival internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici od 1994-1996.

Osnivač je i umetnički direktor urbanog "frindž" festivala "Aeroplan bez motora" od 1994-1997, a bila je i umetnički direktor festivala Belef od 1997-2001.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Više godina bila je direktor Internacionalnih letnjih škola Univerziteta umetnosti.

Za doprinos razvoju obrazovanja i kulture dobila je visoko priznanje Ministarstva za obrazovane i nauku Francuske – Orden akademskih palmi – vitez komandirskog reda 2010. godine.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije - u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Kragujevcu, Prištini, Ljubljani, Mariboru, Podgorici...

U Narodnom pozorištu režirala je predstave "Spaljivanje udovica", "Vojvotkinja od Malfija", "Balkanska plastika", "Hamlet" i "Romeo i Julija".
M.B.